Skrivet av: brittakarolina | 05 augusti 2023

Besök

Anna och Anders är vänner till Karin från tiden före barnen och som sett tre barn växa upp och flytta hemifrån. De kom nu med en ny ung och glad hund cyklande och vi fick en trevlig eftermiddag. Hunden hade egen vagn för att inte behöva springa hela vägen och den hade fönster för att kunna se ut och kanske uppfatta vad som händer utanför. De bor på västra sidan av ön i Vamlingbo nära den ”vackra kustvägen” och ibland är de här samtidigt som Karin på Gotland och ibland inte.

Anna

Nyaste familjemedlemmen Tassa.

Anders

I krukorna finns förutom kungsmynta, barnkammare för buxbomsticklingar.

Ett besök på Bottarvegården hör till de nära trevligheterna. Bilden är från juni 2014, i år syntes knappt ett grönt strå på marken. Gården ägs av Hoburgs hembygdsförening och här finns förutom den fina gamla gården från mitten av 1800-talet, en unik lekplats Tottes Täppu för barn, ett kafé som serverar kaffe men även lunch och en hantverksbutik med mycket textil, handspunnet garn, tovade dynor och värmande stickat för hela kroppen. Karin sökte en mjuk mössa som skydd mot kalla vindar i Dalens trädgård och där var den.

Vid brunnen samlade man barn för att de skulle få uppleva hur det var ”förr” och för att få en aning om hur det var att hämta vatten, fick de pröva att med ok över axlarna bära små hinkar med vatten.

Ett par kilometer söderut ligger Vamlingbo kyrka och prästgård. Prästgården är Lars Jonssons utställninghall, i en flygel finns kafé och restaurang och i trädgården mängder av vattnade och omskötta växter. Här finns olivträd bland blommande lavendel med humlesurr och även en plantskola. Vi hade siktat på att utöka stugans rosor och vi valde två, det kan dröja innan de blir omfångsrika men desto roligare när det sker.

Kaffet avnjöts bland trädgårdens rosor

Ännu ett olivträd, hur övervintras de?

Hemma igen till vattnet, den stora tillgången.


Svar

  1. Det är ingen ordning med mig alls verkar det som, för inte en enda gång på hela sommaren har jag varit söderöver. Det hör annars våren till med en vända till Hoburgen, på sommaren Bottarvegården, Vamlingbo och en vända över till Holmhällar för en god lunch, men som sagt – i år har det inte blivit av. Kul att se dina bilder i alla fall.
    Ha en skön söndag!
    Kram, Ingrid

    • Tack Ingrid, det har hänt så mycket de senaste åren längst söderut att man inte längre hinner med all besöka allt på en runda, man behöver göra två. Majstregården ombyggd, Burgsviks marknad på lördagar har återuppstått, utställningar i konstnärshem förutom de stora publikdragarna Lars Jonsson och Marita Jonsson i sina anläggningar och sen de fasta fornlämningarna kyrkorna, inte att förglömma. Men sommaren är inte slut än och efter att regnet gjort marken grön väntar andra färger än de gulbruna och intorkade. Hoppas du får en god sensommar, Britta.

      • Hoppas jag kan ta en tur söderut tilk hösten. Det är flera år sedan jag var på Majstregården.


Lämna en kommentar

Kategorier