Skrivet av: brittakarolina | 05 januari 2024

Att se framåt

Det är fint att se framåt, det kunde man göra under förra århundradet, vad ser vi framåt idag? Och hur långt framåt siktar man? Vid en viss ålder slutar man att se framåt och säger, skönt det slipper jag uppleva. Man får däremot mängder av händelser i det förflutna att hålla reda på. När det nu ser ut att bli en riktigt kall vinter och det rapporteras -40 grader från Nikkaluokta, ser jag bakåt och minns vintrarna 1940 -1942 då vi hade minus 30 grader i Stockholm och ännu kallare söderut under lång tid. Vi var då avskärmade från import av bränsle och det var koks man främst värmde fastigheter med och då instiftades ”kokslovet” , dvs skolorna stängde i två veckor, på vissa håll tre veckor för att spara på bränslet Kokslovet avlöstes så småningom av sportlovet men krympte till en vecka.

Niklas , Gösta och Karins docka 1966 på Båtsmansvägen

När barnen var små fick de uppleva en riktigt kall vinter i slutet av 60-talet (1966 eller 67eller 68?), då hade vi -25 grader i Ägget och lindade in barnen i mycket ylle, när de gick till skolan på morgonen.

Det har snöat oavbrutet i flera dagar, lätta vita flingor som förvandlas till streck om man låter kameran stå på automat när man knäpper.

Skatan och snöfallet får också stå för blicken mot nuet, hon hälsade på och letade upp frön i balkonglådorna som blivit översnöade, hur kunde hon veta ?

Amaryllislöken med sina knoppar får stå för den längsta blicken framåt jag vågar fantisera om.

Och här tar det i och blåser till lite kring gatlyktan

Skatans kostym är dubbelt så stor som sommardräkten.


Svar

  1. Men oj så fint och vackert!!! Trädet med snön och ljuset är helt fantastisk, dina foton är fantastiska. Som fotograf tittar man rakt fram på något sätt, det gör du väldigt bra, även när du tittar bakåt, kram Karin

    • Tack snälla Karin, det är lite roligt med mobilkameran, den ger så snabbt resultat och ibland oväntat.

  2. Har aldrig varit med om en sådan julledighet med snö och kyla hela tiden. Det är precis som när jag var barn i norra delen av landet. Fint! Precis som dina snöbilder med vita streck dom jag gillar.
    Vilken amaryllisfröjd det kommer att bli med 3 stänglar på gång.

    • Ja nu verkar vi vara tillbaks igen till vintrarna med mycket snö och skidspår att åka i. Och en Amaryllis på fönsterbrädan att invänta blomningen på.

  3. Tack för tänkvärda och kloka ord – som alltid!

    • Tack för din positiva kommentar Eva !

  4. Det är alltid så fint att få ta del av dina perspektiv. Önskar dig ett fint 2024! All värme!

    • Tack Sara för dina vänliga ord och värmen och jag önskar att 1924 ska bli framgångsrikt och ljust för dig !


Lämna en kommentar

Kategorier