Skrivet av: brittakarolina | 15 maj 2024

Magnoliaspaning

Utanför östra entrén till Väsby Centrum, Stjärnmagnolia

Litet körsbärsträd vid guldhusets fot.

Gångvägen utmed blå husen mot tunneln under Mälarvägen.

Den vita Magnolian på lite närmare håll. I början och slutet och på ett ställe till utmed gångvägen finns nyplanterade röda Magnolior, de har stora knoppar som slår ut när som helst.

Mälarvägen har fått två rader av vita Magnolior utmed båda körriktningarna, jag började räkna dem men blev inte färdig, de är fler än hundra. Kan bli spektakulärt när de får växa till sig.

Mälarvägens rader av Magnolior har rundade kronblad men vad de olika sorterna som nu finns i Väsby heter kan jag inte läsa någonstans.

Där tunneln under Mälarvägen från Centrala Väsby dyker upp i Smedby lyser en blommande Magnolia som en ljuslåga och syns på långt håll.

Nyplanterad röd Magnolia vid tunnelnedgången och nära den lysande vita.

Den röda öppnar sig snart.

Blommar 15/5 24, det blåser så blommorna fladdrar.

Dragonvägen

Elisparken har en Magnoliabuske med lätt rosafärg på utsidan av kronbladen. Den har råkat ut för köldknäppar i flera år och blommorna har fått rostfärgade kanter. I år ser den oskadad ut. Den slår ut lite senare än Suseboparkens vita Magnoliaträd.

I väntans tider

Elisparkens Magnolia slår ut till ljudet av grävmaskinerna som rör om i det rivna Medborgarhuset

Blomma på Elisparkens buske

Suseboparkens Magnolia

Suseboparkens Magnolia lite närmare

Entrékruka till Suseboparken. Från att ha haft endast ett par Magnoliors blomning om våren att invänta, finns nu ett oräkneligt antal att glädja sig åt.

.


Svar

  1. Det finns en sajt som heter https://identify.plantnet.org/sv

    sv på slutet av länken bör resultera i att du kommer direkt till det svenska gränssnittet (även om jag inte tror att engelska generar damen).

    • Hej Arne, har du saknat ett svar på din kommentar? Det har hakade upp sig och jag känner mig dum när jag inte begriper. Det finns så många språk som inte lärs ut i skolan Vad menas med svenska gränssnittet? Hoppas du inte slutar läsa för att jag inte fattar….

      • Kommer strax att skicka en liten bruksanvisning till dig plus en dagsfärsk bild av mig som oombedd bonus 🙂

      • Hej Arne och tack för den fina bruksanvisningen för mig att få namn på parkträd och andra som inte presenterar sig själva med etikett. Jag brukar predika att bästa sättet att bli vän med naturen är att lära sig vad blommorna heter, men det handlar mest om växter vi har i den svenska naturen. Det är varmt att kunna känna igen dem och hälsa på dem vid de årstider de blommar och det leder till utblickar åt flera håll. Magnoliorna är lite nya för mig och du visar att det går att med hjälp av bilder hitta till deras namn. Nu lever vi i en tid när DNA-kunskapen vänt upp-och-ner på Linnés vetenskapliga namnsättning, den anses inte vetenskaplig och släktskapet enligt DNA är det som är ”rätt” och en efter en byter växterna nu namn, både svenska örter och utländska rabattväxter och krukväxter och de vilda ser vi ju inte så mycket av så det är en annan avdelning. Det är lite rörigt för den som inte är professionell och det är jag ju inte, bara lite orienterad åt det hållet. Tack för den fina bilden av dig, det har nog gått c:a tio år sen jag såg en bild av dig sist, du ser bra ut, kan du inte byta ut barnbilden snart. Det oskyldiga barnet har funnits men kan inte återkallas. Kanske dumt att påpeka, gissar att du har en tanke bakom som inte angår utomstående. Jag har blivit lite gammal, trodde aldrig att jag skulle få vara med så här länge men mognaden har uteblivit och naiviteten går inte över. Pratar då och då med en granne vi hade i Skottland, han är ett år äldre än jag, men min engelska har torkat in så det blir korta samtal, annars har alla ur min generation gått hädan. Vi hade ju hela samhällsutvecklingen gemensam och det är lätt att prata om det som var med dem som varit med. Men inför den begränsade framtiden kryper livsvillkoren närmare, orken sinar och glömskan gömmer namn. Du ser ung ut på bilden, trevligt att du har så mycket vågigt hår, med lite grått, skönt att du sluppit bli flintis, det gör väl varken till eller från, men måste kännas lite maktlöst att bli av med håret. Jaa vad ska jag se mer, du ser snäll ut, men det visste jag förut. Det är det värsta med bilder på mig, jag ser aldrig snäll ut och jag tror att kameran avslöjar mig, jag kan aldrig lura den att visa en snäll bild. Tack Arne för att du läser mina bloggar, de går lite på sista versen och när jag inte längre fattar det knasiga språket som wordpress serverar, blir det ett naturligt slut. Tusen hälsningar Britta


Lämna en kommentar

Kategorier