Skrivet av: brittakarolina | 22 maj 2024

Bergianska i blom

Pingst och allén av äppelträd blommade kring den tidigare infarten till trädgården. Den nya parkeringen var full och det blev en flaskhals när trafiken till Plantagen mötte bilar som lämnade Trädgården.

I dagens runda och de flesta besöken i Bergianska är det återseendet av växter som piggar upp. Att råka komma en varm vårdag och se när trebladen blommar igen, både vita och rosa är fint.

Gullpudran signalerar friskt vatten och breder ut sig i en stenspricka i ormbunkslandet där ormbunkarna ännu inte hunnit veckla ut sig helt.

De vilda växterna som möter oss på ytorna mellan de odlade i rabatterna är de som gör trädgården så extra älskansvärd. Här är redan tid för Midsommarblomster.

Pionplanteringen med enkla pioner ser lite mager ut, antingen har de nyligen omplanterats eller står de i jord de inte gillar. Dillpionen hade bara två stjälkar, likaså sidenpionen och svavelpionen,

Äppelträdet med helrosa blommor blommar desto ymnigare och lyser upp hela omgivningen.

Så många besökare hade Pingstdagen gjort trädgården till ”vår trädgård” och det var dukat till picknick på filtar och skynken bland rabatter och gräsbeväxta ytor och nära gångvägen, så det kändes lite störande att passera. Är det den fantastiska blandningen av vildflora och planteringar och avsaknaden av förbudsskyltar som gör att man gör marken till ”sin” och struntar i de utsatta bänkarna.

Fruktträdgården — en vit dröm.

Näsduksträdet intill Gamla Orangeriet flaggade med vita näsdukar, roligt att se dem innan sommaren fått dem att lämna trädet.

De ljuslila Magnoliorna framför Andersons växthus var förtjusande men svårfångade när vinden rörde om bland de redan vridna kronbladen.

Granne med Magnoliabuskarna stod en en bukett med rosa pioner och med den på näthinnan lämnade jag återseendets vårrunda.


Svar

  1. Så vidunderligt vackert!!!

  2. Så vackert! Jag älskar näsduksträdet. Jag ska till Visby på måndag, hoppas att jag får se det blomma i Botaniska trädgården då.

    /Ingrid

    • Hoppas du hann med näsduksträdet också, läser att det också kallas spökträd.

      • Nej, det blev inget näsduksträd. Jag får sikta in mig på nästa år- ♥

  3. Helt ljuvligt!


Lämna en kommentar

Kategorier