Skrivet av: brittakarolina | 15 juni 2024

Haren i rosengården

fortsättning från förra bloggen rosor i Väsby.

När jag spejade efter fler rosor i Suseboparkens rosengård rörde sig något i den yviga lavendel- grönskan och ur snåret gled en stor hare, han hade varit helt gömd. Hararna brukar röra sig väldigt snabbt, de harar som gästar vår bakgård har jag aldrig lyckats fånga på bild. Men den här satte sig stilla, bet av en lång grön stjälk och började lugnt mumsa.

Hararna finns lite här och var i Väsby, de är fältharar och är väl inte helt välkomna om man har trädgård med nyplanterade rosor eller unga fruktträd. De gillar de svällande rosknopparna och barken på fruktträden och grönsaker i trädgårdslanden.

Det finns många sätt att hindra haren att gnaga eller äta det vi gärna vill ha kvar i trädgården man sätter upp, gnagskydd kring stammar och blodmjöl eller otvättad fårull kring växter, Trico garden kan köpas som spray och är baserat på ullfett. Men haren hoppas på vår glömska, är optimist och gör sina rundor, de avskräckande dofterna måste förnyas, de kan regna bort och då är bordet för haren dukat igen.

Medan jag förundrade mig över att haren inte försvann med ett skutt, kom ännu en hare fram, den var mindre och gömde sig sedan bakom eller under en parkerad bil, men de båda verkade känna varandra.

Efter ett tag reste sig haren men inte för att fly, den verkade vara hemma i trädgården och här fick den vara ifred, ingen brydde sig om att röja bland rosorna eller i lavendelsnåret och det som en gång hade planterats. Haren är nattaktiv står det i beskrivningen, jag råkade väl väcka de två i sin middagsslummer.

Ett blommande rotskott antyder att här håller naturen på att bestämma själv hur den vill tillväxa och här finns obevakad mat åt ett par harar.

Haren sträckte sig lite i den sköna rosendoften från flera vresrosbuskar med stora vita halvdubbla blommor, den starkaste rosendoft jag känt.

Ser att den här rosen finns planterad och blommar utmed hela den nya Mälarvägsallén, skön tanke att deras doft ska släcka bilarnas avgaser.

En hare kan i undantagsfall bli 15 år (www.skogen se.) Suseboparkens rosengård kan vara ett bra ställe för en hare att åldras på.


Svar

  1. Här är det rådjuren som stör friden både i trädgårdar och på kyrkogårdarna där det tar för sig av både det ena och det andra.

    Eva hade t o m rådjur som gick upp på trädäcket utan för köket och åt upp penséerna.

    Ha en fin helg!

    /ingrid

    • Tänk så aningslösa de var som planterade in djur som fälthare och kanin till landet och nu senast rådjur till Gotland. Man hade inget facit då och vi har varit klåfingriga med att ”förbättra” nature.

      • Ja så är det. Jägarna tyckte att det var roligt med rådjur, men kan de inte hålla stammen i schack längre. 🤨


Lämna en kommentar

Kategorier