Skrivet av: brittakarolina | 22 juli 2012

Barockparken vid Stora Wäsby

Under ett antal år har man arbetat med att restaurera en park som anlades för mer än 300 år sedan. Då järnvägen (norra stambanan) drogs genom landskapet kom en del av en park som hörde till Stora Wäsby att hamna på ena sidan om järnvägen och huvudbyggnaderna på andra sidan. Parken fick sakta somna in, den bestod av lindar men även andra träd och längst ner i parken fanns tre dammar, hur de använts en gång är svårt att veta.

Kommunen har tillsammans med ägaren av Stora Wäsby inlett ett projekt där parken ska renoveras. För väl 7-8 år sedan beskar man de gamla träden och många av dem hade kraft att överleva och man planterade även in nya. Sen skulle en samling får hålla gräset nere och man stängslade in området. Det fick ett slut då fåren blev färre genom tjuvslakt, får ska ha en fåraherde.

Två bilder från 2007,  då träden ännu var nyklippta.

I kommunens reklam kan man läsa att parken renoverats och ingår i ”upplevelsestråket”.  Ja det är väl inte helt osant men det hade varit bättre om det stod att renoveringen pågår och det händer något hela tiden. Då vi kom förbi i november 2010 hade man renoverat en av de tre dammarna och den var sagolikt vacker. Stensatt med rosa och grå granit i olika nyanser.

November 2010.   Jord och stenhögar på andra sidan av parken gav då hopp om att ännu en damm skulle åtgärdas. 

Juli 2012. Igår såg vi att damm nr två har färdigställts, med lika vackra stenkanter som nr ett men vattnet är fortfarande gröngrumligt.

Stora grävningar är på gång och damm nr tre ska tydligen iordningställas. Det ser ut som jättejobb även om de har maskiner till hjälp.

Men var är första dammen? Den är helt dold bakom växtlighet och ingen människa kan längre se den utan att gå ut i ogräs som når till  armhålorna och då ser man inte ens var dammkanten tar vid. Det här är alltså dammen vi såg för två år sedan och som vi blev helt lyriska över. Vad menar man med att parken är restaurerad och ingår i upplevelsestråket? Någon måste klippa gräset, så att man kan gå in i parken. Här bakom någonstans är den.

Det hade varit roligt om vi Väsby-bor hade fått veta lite om Barockparkens pånyttfödelse och hur man tänker sej fortsättningen och de ställningstagande man gjort under arbetets gång. Vi är ju också med och betalar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: