Skrivet av: brittakarolina | 29 mars 2013

Ginkgoträd

Ginkgo d kr

Vid besöket i ”trädgårdstemplet” (Monicas benämning) i Ulriksdal blev jag fast för ett Ginkgoträd, även kallat Kinesiskt tempelträd, i sin begynnelse med åtta späda blad. Det är ett långsamväxande träd som kan bli 1250 år och min lilla stjälk kan väl bara vara något enstaka år. Den är en levande fossil som fanns redan för 200 miljoner år sedan och den utvecklades till många former under olika tidsrymder men försvann till slut från jordens yta utom på ett par ställen i Kina, där den levt kvar in i vår tid.

Ginkgoträdet är motståndskraftigt mot luftföroreningar och då man googlar  på det kan man läsa en bra stund om allt vad det tål, sen kan fröna ätas och man har skapat medicin av bladen och den hittas i hälsokostbutiker och lär hjälpa mot minnesförlust med mera med mera.

Mot den ökänt dåliga luften på Hornsgatan har man sedan hösten 2010 planterat ett antal Ginkgoträd och fram till 2014 ska de vara 175 stycken. De har en härlig grönska och det är inga småttingar man planterat. Hur gamla kan de här träden ha varit när de sattes ner i sina gropar? Vem kan odla upp så långsamväxande träd och leverera i mängder, kommer de också från Kina som det mesta vi numera omger oss med?

Ginkgo b kr


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: