Skrivet av: brittakarolina | 05 juli 2013

På tal om löss..

Då jag berättade om barnbarnens huvudlöss för en tid sedan, sa jag också att jag levt utan att ha sett en levande lus och det kan framstå som om jag levt ett väl skyddat liv. Och det finns säkert de i min ålder som sett mer av den varan utan att de sitter och skriver om det. Men DDT blev en vändpunkt, när det introducerades 1942 kom det  för 30 år framöver att vara lösningen av många lusproblem.

I min första anställning på laboratorium (1946) fick jag ta hand om att mata en och en i en råttkoloni med DDT  för att den långsiktiga verkan skulle utrönas. Jag öste upp ämnet ur en jätteburk, det dammade och yrde och eftersom ämnet var ofarligt, var det inte så noga om man spillde lite eller andades in pulvret, jag vet precis hur det smakar. DDT gick att köpa i vilken handelsbod som helst och när Birgitta och jag jobbade på lantgård på Gotland och hade loppor i halmmadrasserna köpte vi pulver och strödde ut i sängarna och sen sov vi på det. Sen dess är jag skyddad från myggbett (tror jag), djuren undviker mej i alla fall om det finns fler att välja på. DDT anrikas i fettvävnad och flyttar sej inte och medlet  var inte fullt så bra som man hade hoppats. Det dödar inte bara löss, hur det gick med fåglar och fyrfotadjur vet vi vid det här laget och när det förbjöds på 70-talet sattes vi tillbaks på ruta ett.

I månadens mail från Fred f. 1928 i Skottland drar han sej till minnes:  Under militärtjänsten utbildades jag på ”The School of Hygiene” i att ta hand om alla  utbrott av sjukdomar och deras orsaker.  Under första världskriget hade trupperna plågats av alla sorters löss och mina två farbröder i ”The Gordon Highlanders” som var i skyttegravarna, berättade historier om hur de använde bajonetterna att skrapa lössen ur vecken på kiltarna eller bränna dem med ett levande ljus. Under andra väldrskriget hade våra trupper en fördel, vi hade DDT i pulverform, tyska armén hade ett pulver men det var inte så effektivt och när vi tog krigsfångar måste de genast avlusas. Uppslammat i vätska sprayade man det även på ”cook-house”-väggar och det var effektivt mot flugor. Min egen erfarenhet är från ”The Gordon Barracs”  i Aberdeen, när flera hundra trupper kom tillbaks från Tyskland och det var mitt jobb att avlusa dem och alla deras kläder. Tala om löss alltså.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: