Skrivet av: brittakarolina | 16 november 2013

Havtorn

Nu har jag plöjt igenom så mycket jag orkar av det som finns skrivet om havtorn på nätet + recept, det är ganska mycket. Ett recept har jag dock inte hittat, det kommer.

Havtorn Julia kr

Vi satte för omkring 10 år sedan två plantor, Romeo och Julia på vår mark av gammal havssand på Gotland. De tog sig och klarade att hämta vatten från ett par meters djup och efter tre år blev det bär på Julias grenar. Vi skaffade ännu en fru till Romeo för vi ville ha mycket bär. Efter ett par år till fick vi  en jätteskörd, flera kilo bär på två buskar. Vi hade nät kring buskarna men vintern efter hade någon trampat ner nätet på en sida och rådjuren hade gått in och ätit upp allt som var ovan mark, dvs grenarna och barken ända ner till grässvålen. Sen stod den skyldige med svart nos och två gaffelhorn och såg på oss med Bambiögon när vi kom dit på våren men vände rumpan till och försvann innan jag hann få upp kameran.

Havtornet är den första växt som etablerar sig då en kobbe eller sandplätt stiger upp ur havet vid landhöjning. Den vill ha mycket ljus och när den blir skuggad av annan växtlighet ger den upp. Man talade aldrig om havtorn när jag växte upp, vi bodde inte vid kusten. På öarna, kring Bottenviken och på Åland är den välkänd och och enligt floran har den kallats ”finnbär”.  Hos ryssarna är den välkänd, Natalia från S:t Petersburg visste allt om vad man fick av växten och vad den var bra för.

Havtorn b kr

Det tog ytterligare tre år för de nedätna buskarna att skicka ut rotskott och komma upp i blomning och i år  hade vi de första nya bären, de gick att räkna och rymdes i en äggkopp. Vi har bestämt oss för att överleva till nästa höst och då få se en rejäl skörd igen. Till dess handlar vi bär i pappkartong på ICA 225 g för 29:-, en del tar 34:- för samma mängd och samma märke.

Havtorn e kr

Receptet som fattas:  Bären som antagligen fuktats på något sätt före eller efter infrysning är vitfrostiga. Man häller upp ett par matskedar i en skål och strör ganska mycket socker på. Efter ett par timmar har sockret löst sig och bildat en syrup som tillsammans med bären är det godaste som går att få på tungan.Havtorn d kr

På morgonyoghurten blir det himmelskt och på en enkel vaniljglass finns inget godare. Ingen kokning eller annat joxande, alla vitaminerna kvar, varje bär har lika stor mängd vitamin C som en apelsin. Pröva !!!

Havtorn c kr


Svar

  1. Erik och jag har även vi blivit besatta av detta bär (framförallt på vaniljglass) sedan vi åt det hos er!

    • Kul att ni kände smaken, att det sedan är så bra för allt tänkbart är ju nästan en bisak.

  2. Tack för all information om havtorn mycket intressant att få ta del utav. Det inspirerade mig att börja odla dem! 🙂

    • Hej Sabrina, spännande om du får igång några buskar, kan bara önska Lycka till!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: