Skrivet av: brittakarolina | 02 maj 2014

Eldning

Got oxeln kr

Då vi kom ner till stugan och började lugna oss efter att ha sett att vattnet inte kunde ta sig fram till huset men att handpumpen ändå funkade , letade vi efter veden vi såg i höstas. Borta. Knappt hade vi uttalat saknaden förrän en jättetraktor stod utanför och en bonde Karl-Johan närmade sej huset. Sonen hade ringt honom och bett om en låda ved till gamlingarna, som nog behövde den. Vi blev glatt överraskade och Lasse tog fram näsduken.  Det ligger lite töreved överst som är lätt att tända i, sa Karl-Johan.

Gotl Veden vi längtar att få bränna kr

Härligt, nu sätter vi in en brasa! Jag öppnade spjället och det kom ner några torra grenstumpar och det skulle kanske varnat mej, skrynklade ihop en tidning och la in tre vedträn och lite lättända stickor, det tog genast eld och lågorna gick rakt upp. Men – sedan kom all röken in i huset, det brann häftigt och när jag tittade ute, kom inget ur skorstenen och här inne blev allt vitt, ett rökpörte alltså. Det måste vara stopp, är det ett fågelbo, jag försökte få slut på elden och ett nytt problem måste lösas, det handlar om att ta tillbaks skorstenen. Vi letade och fick veta att en sotare finns i Visby men han åker inte långt utanför stan.  På brandstationen i Visby sa de att man kunde ringa Brandförebyggarna AB i Hemse. Och hos brandförebyggarna fick jag beskedet som var helt nytt: ”Vi får int bråke med dom när dem ligger på egg”. Efter 1 juli kunde de komma och rensa men vi får inte elda till dess. Jamen de här lever väl knappt så mycket rök som de fått nu?  ”De tåler en hel del”, sa damen uppmuntrande och nu får vi nöja oss med elelement. Vi tror det är sädesärlorna som gått in och boat, de hoppar kring på taknocken, det har de aldrig gjort förr.

 

Gotl skorstenen där säsesärlorna bor kr

Tänk om det bara gick att se dem flyga ut eller in.

 

 


Svar

 1. Att elda för kråkorna har man ju hört talas om men att inte elda för sädesärlorna var något nytt.

  Men vilka härliga grannar 🙂

  • Ja egentligen är det ju bra att låta fåglarna föröka sej ifred, de har blivit färre och det är sant att grannarna är rara.

 2. På Stenstugu hade vi kajor som byggde i en ventilgång, i en av skorstenarna..Jag kunde se boet nerifrån när jag stack in kameran i gången och fotade, men de var slarviga för rätt vad det var kom hela boet med ägg och allt nerramlande. Då satte vi nät över den skorsstenen och så var det färdigboat där.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 3. Tack Ingrid, ett nät kring skorstenen får det nog bli, tänk att vi klarat oss så länge utan. En skön och inte så kall helg önskar jag tillbaks.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: