Skrivet av: brittakarolina | 22 december 2014

Cedroolja

Hela året går utan att jag saknar cedrooljan,Cedroolja kr men sen när pepparkaksdegen ska röras ihop, ja visst ja, cedrooljan finns ju inte längre. Ett par år har jag letat och frågat varför den är utbytt mot en utspädd citronolja som inte ger just någon smak. Varför säljs den inte längre? Är cedrooljan giftig eller allergiframkallande? Har kryddfirman bytt importör?  Har man aldrig bakat pepparkakor hos firman som säljer kryddorna och tycker nu att det man säljer ”går väl lika bra”? Vågar man inte ta ut vad den kostar?

I morse såg jag att Körsbärsgårdens Marita hade hittat riktig cedroolja och det ingav hopp. Aether och Essensfabriken på Vallingatan 14 säger på nätet att de har, men tänk om de också gått över till den falska oljan. Ringde och frågade och de försäkrade att de hade rätt olja. Att jag inte tänkt på dom förut, inte ens frågat. Det blev ilfärd in till stan och ner för den lilla branta trappan till essensaffären. Det är som att stiga in genom en tidslucka till för 100 år sen. Två medelålders bodbetjänter (ägarna) öste med små plåtskyfflar ur forntida burkar, vågarna har två vågskålar och mässingsvikter och inget ligger framme som påminner om att vi passerat år 2000,  väggarna är fyllda med småflaskor och småpåsar med alla kända smaker plus de nya  som vi lockas att pröva efter de tusen TV-programmen. Medan jag fick mina 10 ml cedroolja som förvarades i en låda under disken, blev den lilla lokalen full av nya kunder och bilden jag såg gick inte att ta.

Men kvar står frågan, varför har livsmedelsaffärerna bytt ut cedrooljan?

 


Svar

  1. Tack så mycket för detta fina inlägg, som jag fann när jag i sista minuten-panik upptäckt att cedroolja inte fanns på något apotek och sedan googlade på cedrooljan. Nu kunde jag, tio minuter före stängningsdags dan före dan före dopparedan och tillika en lördag, också rusa ned för de branta trappstegen och köpa cedroolja (och lite annat smått och gott) inför morgondagens pepparkaksbak.

    God Jul!
    Carolina

    • Tack Carolina ! Jättekul att du hittat platsen. Så länge den affären finns kan vi nog vara säkra på att få tag på cedroolja till pepparkakorna.
      Lycka till med kakorna och God Jul önskar Brittakarolina


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: