Skrivet av: brittakarolina | 17 mars 2015

Stenladan (Slottsgallerian)

Ett av utflyktsmålen på måttligt avstånd från Väsby för bilburna är Steninge. Vid en Mälarvik ett par kilometer från Märsta ligger Steninge Slott, som en gång ritades av far och son Tessin. Slottet har bytt ägare flera gånger under senare år och är nu bebott som privatbostad och grindarna till slott och trädgård är stängda. Varför åker vi då hit?

Steninge Slottsgalleria

Jo man kan besöka Slottsgallerian och reklamen visar då slottet med sina flyglar och namnet styr tanken till några rum i slottet men det visar sig att Slottsgallerian är inhyst i ladugården en bra bit från slottet.  Då man parkerat och närmar sig ingången till Stenladugården ser man att det är inte vilken lagård som helst, den är imponerande i formatet och väggarna består av gråstensblock  och tegel.Steninge stenlagård på håll Över huvudingången läser man årtalet 1873 och i Stadsmuséets text står att Steninge  köptes 1873 av Oscar von Otter och han lät uppföra stenladugården och den beskrevs då som den präktigaste i Sverige.

Steninge ladugård huvudingång

Lagården är imponerande och tegeldekorationerna kanske hänger ihop med att här fanns en lerfabrik som gjorde oglaserade blomkrukor, brände de även tegel?

Steninge takskägg

Steninge ladugård stora ingången

Hela lagården är tömd på vad den innehållit som lagård och sen har man möblerat med glasverkstad (nu nedlagd) restaurang, försäljning av attraktiva svenska grejor, glas, linne och lämpliga lysningspresenter och i västra änden en växtbutik med sällsynta växter och föremål för ögats glädje.

Steninge lagård ingång nr 2

Den lite mindre ingången vid restaurangen.

Steninge utemöblerMöbler för uteserveringSteninge västra lagårdsgavelGaveln åt väster

Steninge bakom stenlagårdenVad skymtar bakom västra gaveln, en ännu större byggnad?Steninge trälada cEn enorm trälada med spräckta fönster och minst lika lång som stenlagården.

Steninge växtbutikVäxtbutiken hade precis börjat att flytta ut en del växter, inomhus finns en samling citrusväxter, citroner, apelsiner, pompelmus och suckatcitron och många fler, åh den som hade någonstans att övervintra medelhavsväxter. De sålde ovanliga pelargonsticklingar och en röd Mårbacka ville följa med mej hem, Mårbacka är inte bara den skära som alla numera kan namnet på, den finns lilaröd och som tulpanpelargon i flera färger, något jag inte hade en aning om. Förutom den häftiga byggnaden är växtbutiken för mej det största dragplåstret.


Svar

  1. Så vacker slottsmiljö. Vilka fina gamla byggnader och underbara färger. 🙂

    • Ja och man har verkligen försökt att locka folk till den vackra stenlagården. Det började med stor norsk optimism för 15 år sedan, man blåste norskt glas och och satsade på närheten till Arlanda för försäljningen. men sedan fem år har Steninge ny ägare och visst är lagården besökt men om det är tillräckligt vet ingen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: