Skrivet av: brittakarolina | 21 oktober 2015

Flikiga björkblad

I dag hade löven rasat av träden och lagt sig på asfalten och jag hade bråttom så jag rusade förbi lönnlöven, men då jag kom till ett ställe där stora almlöv seglade till marken, kunde jag inte låta bli att fiska upp kameran.

Almlöv

Almlöv

1-DSCN5167

En bit därifrån låg något som inte är helt vanligt, flikiga björklöv. Området har björkar som är mycket gamla och höga, man ser aldrig bladen, de sitter för högt. Men nu ligger de där och visar att de inte kommer från en helt vanlig björk, ”Ornäsbjörk” går genom hjärnan. Som barn fick jag mig Ornäsbjörkens historia till livs, jag hade en farbror som var lantbrukare i Tomnäs och det hörde till att man skulle besöka Ornässtugan om man var i den trakten. Då fick jag det sällsynta trädet utpekat för mig, det finns inte längre. Det kunde inte fortplanta sig och spridningen fick ske genom ympning av grenar från ursprungsträdet.  På senare år har jag läst att alla björkar med flikiga blad inte är ”äkta” och direkt komna från björken i Ornäs, under många år såldes flera flikbladiga björkar under sken av att vara äkta från Ornästrädet. Nu finns det certifierade träd med intyg om äkthet. Och hur äkta kan det här trädet vara? Flikiga blad har det i alla fall.

1-DSCN5171

1-DSCN5170

 

 

 


Svar

  1. Du kan ju titta på den här artikeln om flikbladig björk eller falsk ornäsbjörk: https://sv.wikipedia.org/wiki/Flikbladig_bj%C3%B6rk

  2. Tack Björn, jag har faktiskt läst den, skiner det inte igenom?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: