Skrivet av: brittakarolina | 15 november 2015

Hornsgatans Ginkgoträd

Efter att ha sett Ginkgoträdet i Visby med sina lysande guldblad förstod jag att jag det kanske var försent att se hur Hornsgatans alla 200 träd såg ut just innan löven (barren) föll. 2 km gata med träd på båda sidor började planteras hösten 2010 och de senaste kom i jord hösten 2014. Tänk om alla gulnar samtidigt, de måste ju lysa som facklor men jag har inte läst något om dem, vi måste åka dit och kolla.  Söder är nog lite kallare än Visby så de har nog redan fällt sina blad.

1-DSCN5443

Vi kom från Västerbron och svängde in på Hornsgatan och mycket riktigt, bladen var borta. Ett och annat träd lyste gult men då vi kom upp mot mer skyddade delar av gatan och något äldre träd såg vi vad som skulle kunna bli lika märkvärdigt om hösten som körsbärsträden i Kungsträdgården om våren. Gula eldslågor i rad på flera delar av gatan.

Trafiken var intensiv och vi bidrog förstås till den dåliga luften och visst ser man ser mest om man går till fots men brådskan att hinna se styrde oss.

1-DSCN5447

1-DSCN5448Då jag googlar på Hornsgatans Ginkgoträd har Slottsträdgårdsmästaren skrivit om planteringen från början och man hittar också en artikel från september 2014 ur tidskriften Forskning och Framsteg: Levande fossil, med många vinklar som ger träden djup och bredd och en modern funktion. Själv är jag  imponerad av att man lyckats genomföra stordådet med planteringen och att träden ser ut att överleva. Det är lite släkt med att ha sett Norr Mälarstrand byggas på 40-talet.

1-DSCN5449Här i yttersta änden av Hornsgatans 2 km, nära Hornstulls strand, står de yngsta träden, planterade hösten 2014.1-DSCN5452Och här är ett som inte hunnit ikapp med höstfärgen riktigt.


Svar

 1. Intressant. Visste inte att det var så exotiska träd. Får titta på dem lite extra uppskattning nästa gång jag går förbi!

  • Ja visst är det ganska fantastiskt, sen kan man kanske pröva det där med bladet i plånboken också.

 2. OJ, tack för tipset! Visst faktiskt inte att det fanns Ginkgoträd i sån utsträckning i Stockholm! Jag har bara sett dem (och luktat deras frukter!) i Japan ett flertal gånger.

  • Hm, det där med lukten av frukten får vi kanske inte känna av, de är väl allihop hanplantor på Hornsgatan antar jag, det kunde blivit en obehaglig överraskning annars. Måste man gå nära eller känns det redan på håll?

 3. Vilken tur! I Japan som bekant har gott om Ginkgoträd, tex i Tokyo ” Icho Namiki, eller ”Ginkgo Avenue” och på andra ställen brukar det stinka bra då frukterna ligger och ruttnar under träden, då jag varit där på hösten. (i oktober och november.) Lukten är väldigt påträngande och jag känner den nära träden och för mig luktar det hundb*js eller sp*a…. ;( Mycket kväljande och det känns ovanligt att känna såna hemska dofter i det kliniskt rena och trevliga Japan! 😉
  Här är en bild från Icho Namiki: (från japan-guide.com)

 4. Det lär enl. ”Malmöträd” finnas en grupp honkloner i Malmö utanför Konsthallen och de upplevs med den doft du beskriver. Bilden ger en vision om Hornsgatan om ett par hundra år.

 5. Japp! ”Ginkgo-Galore” Rapport från idag, Tokyo: 😉
  http://japan-guide.com/blog/koyo15/151119_tokyo.html

 6. Åh, det var många väldigt vackra bilder av träd med höstfärger i Tokyo och särskilt Ginkgoträden. Alléerna är överväldigande De ser ut att ha många år på nacken. Det var roligt att se, tack!

 7. De här killarna på japan-guide gör varje år en utförlig tour genom Japan just för att rapportera om läget på höstfärgerna, den som varit i Japan vet också att NHKs meterorologer också visar prognoser dagligen på TV! Och eftersom det är Japan så upprepas samma sak på våren med läget för Sakura, körsbörsblommningen, och så har de gjort varje år under flera år! Börja här:http://www.japan-guide.com/blog/koyo15/, idag har de lagt upp en ny rapport om underbara Kyoto. Jag var där senast för exakt 2 år sedan, går inte att beskriva färgerna och skönheten….! 😉

  • Roligt att läsa alla rapporterna, Utan att vara bättre eller sämre så verkar vi ha ett annorlunda förhållande till naturens höstfärger, vårens ankomst däremot uppmärksammas mer med det första som slår ut här eller där. Och trots att vi är så naturnära så läser man aldrig om att ”nu slår lindarna ut i Mälardalen” eller ”nu blommar häggarna i Jämtland”. Man törs inte heller skriva ”nu är Kungsängarna fulla av blommande Kungsängsliljor”, då befarar man att folk ska rusa dit och utrota växten.
   Körsbärsträden i Kungsan och Ginkgoträden på Hornsgatan kanske kan inleda en ny syn på vår och hösttecken.

 8. Håller med dig, här i Sverige finns ju Allemansrätten…. Men den tycks vara en ofta misstolkad rätt…. JAPANERNA tycks outtröttliga vad gäller firande av årstiderna. Ett exempel jag vet är att tradionella restauranger har 4 uppsättningar porslin för de 4 årstiderna, och det handlar inte om en tallrik utan en stor uppsättning små koppar, fat etc för varje gäst!

 9. Hej Britta! Jag heter Mattias och studerar till trädgårdsmästare på Hermods i Karlkrona men är numer bosatt i Stockholm. Håller precis på att skriva mitt examensarbete kring träd och buskar i stadsmiljö. Min idé är att skapa en växtkatalog där jag vill beskriva olika arter över flera säsonger. Jag hittade då detta inlägg med väldigt fina bilder på Ginkgon under hösten. Jag undrar om jag får ha med dessa bilder i min växtkatalog? Detta är inget jag kommer lägga upp någonstans utan ha för egen del. Hittade inga kontaktuppgifter till dig så provar att kontakta dig här. Tack på förhand! Mattias


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: