Skrivet av: brittakarolina | 14 maj 2016

Källan vid Berga

Vi bodde våra första år i Väsby i Ägget. Bergaskogen var granne och förstås Runbyskogen. Då man gick bakom Ägget på väg mot Berga fanns en källa som alltid hade klart vatten och den var som ett stilla öga man alltid stannade till för. Barnen i Ägget samlade på våren in grodägg från källan och kom hem med och som fick bo i ett handfat tills de kläcktes och sen minns jag inte hur det gick för ynglen, men en händelse var det. Norr om källan växte backsippor men när slånet bredde ut sej försvann sipporna. På vintern kom det ibland mycket snö och det hände att källans öppna öga inte gick att stänga med snö och då blev den ännu mer något att stanna inför. Jag fick bilden av källan i snö på hjärnan och ansträngde mej väldigt för att återge vad jag såg i en väv. Den blev inte av kvalitet som består i 300 år och min vävlärare visade att man kunde sticka fingret genom väven och det var detsamma som underkänt.

Jag har gömt väven och försökt glömma den och nu när flera vävar fått komma ut ur gömslet har jag funderat över om jag skulle kunna göra en mer sofistikerad bild. För att kolla källans tillstånd idag for vi till Bergaplan för att ta en titt.

Hela Bergaplan var avstängd med högt stängsel, byggbodar över hela plan. Den nya bebyggelsen i Edsallén når ända hit. Jag tog mej ändå utmed stängslet till platsen för källan, jag visste ju var den låg. Men den fanns inte, ett dike  är grävt söder om den och där rinner vatten, men själva sänkan med källan är helt borta.  Oj, det var en överraskning.

Här mitt i bilden fanns källan

Här mitt i bilden fanns källan

DSCN6802Och här rinner vatten från den före detta öppna källan

DSCN6806

Det här var alltså på 60-talet. Genom att vi flyttade ett par kvarter höll vi sen inte reda på vad som hände just här och hur snart allt förändrades.


Svar

  1. Vad roligt att du har källan kvar! Den är så fin

  2. Roligt att du tycker det. När jag nu sett att den verkliga källan är helt borta
    gör det inte så mycket att väven varken är en bra väv eller bra bild, Undrar om det är någon mer som saknar vattnet eller om det bara är jag. Hur gick det till när man beslöt att fylla igen gropen och var det med samma maskin som diket nedanför grävdes?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: