Skrivet av: brittakarolina | 12 juni 2016

Linnés Hammarby 2016

DSCN7030Vi for till Linnés Hammarby trots att vädret var kyligt och regnskurarna kom lite då och då. Det är nästan prick 6 år sedan vi var där (blogg 4 juni 2010) och det som gjorde mest intryck den gången var lavväxten på staketet runt egendomen. Eftersom man då sade sig vilja skydda laven och därför inte tog bort den, var jag nyfiken på om den var kvar och hur mycket den växt till.

Laven var inte kvar, staketet var antingen nytillverkat eller avtvättat med lavdödare.DSCN7034Nyponrosorna blommade utanför staketet

DSCN7036och den tidigare ingången var ordentligt låst. I stället leds man in i en lada vid sidan om gården, där det finns butik för diverse turistprylar, café och en kassa för entréavgifter. Att hålla den här anläggningen levande med rensade rabatter från Linnés tid, sköta om husen så det inte regnar in och förstör Linnés tapeter med blomstertryck av Georg Ehret,  kostar. Men det var Linnéåret 2007 som innebar större förändringar i synen på besökare. DSCN7040Man får inte gå in i huvudbyggnaden utan att bli guidad. Eftersom trappor är knepigt för en person med rullator, avstår man frivilligt från att gå in. Vi har dessutom sett huset flera gånger utan guide och utan avgift och det jag gärna hade sett ännu en gång var skåpet för herbarieväxter.

DSCN7069

Huvudbyggnadens taktegel

DSCN7062

Axveronika i husrabatten

DSCN7056

Östra flygeln innehåller just nu botaniskt måleri av Margaretha Bååth.

DSCN7070-001

Västra flygeln som familjen Linné bodde i medan det större bostadshuset byggdes. Här inne visas en utställning om Linnés liv.

DSCN7057

Nävor vid västra flygeln. Alla byggnaderna ser ut att vara helt nyligen rödmålade.

DSCN7071

Akvilejor som planterat sig själva vid husfoten. Det står att Linné tyckte sig se en samling örnar (örnklor?) i blomman, det somliga tolkar som duvor och därför döpte den till Aquilegia efter latinets aquila = örn.

DSCN7043-001

Växterna i de gamla rabatterna var enormt frodiga, här stod Mose brinnande buske både en vit och en rosa i full blom.

DSCN7045

Jag tror att den rosa är lättare att få att överleva, jag hade aldrig någon tur med den vita.

DSCN7046En del växter vet man säkert att Linné hade i sin trädgård, medan andra vet man att de odlades i Uppland på 1700-talet.

DSCN7048

Stor ormrot

DSCN7049Sibirisk Iris

DSCN7051

Blåklint och mellan buskar och rabatter blommar just nu prästkragar i mängder

DSCN7052

DSCN7053-001

Juniblommande rabatt

DSCN7076

De instängslade beteshagarna utanför gården blommade också överdådigt, det som såg ut som förkrympta hunkex visade sig vara kummin.

DSCN7074

 

 

 

 

 

 

n


Svar

  1. Hmmm, nä, kummin är det bestämt inte, däremot spansk körvel (kungen av danmark) och den planterade Linné in. Där växer den tyvärr alltför frodigt nu och har blivit en allvarlig konkurrent till den stora lokalen krolliljor som också dessa planterades in av Linné. För några år sedan inleddes ett forskningsprojekt som skulle se till frågan varför körveln plötsligt fått ett sådant övertag. Jg har tyvärr inte än sett resultatet av denna undersökning. Däremot har jag själv sått spansk körvel i min egen trädgård av frön från Hammarby och de växer utmärkt och försiktigt och utgör ännu inget som helst hot mot trädgårdens många krolliljor. Däremot hoppas jag att den kan konkurrera med ormbunkarna i trädgårdens utkant.

    • Hej Göran ! Trevligt med en kommentar om växter, jag råkar ha Krok & Almqvists flora tatuerad på insidan av ögonlocken och spansk körvel hade vi invasion av på vårt sommarställe i Vattholma för 75 år sen, så den känner jag mycket väl igen. Som du ser på bilden är de här umbellaterna mycket låga i jämförelse med spanska körveln som når en till midjan och mer när den blommar. På den inhägnade betesmarken som ligger utanför den inhägnade gården växer ingen spansk körvel, nära staketet står en del hundkäx men de är också högre än de växter jag kallar kummin. Nästa gång du besöker platsen (nära parkeringen) råder jag dig att smaka på fröna och förvånas över att kungen av Danmark är frånvarande. Jag är ändå glad för att du skrev, är du möjligen son till Ulla Lager?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: