Skrivet av: brittakarolina | 20 juni 2016

Förtrollad slån

DSCN7165

Gräset blommar.

DSCN7175

Slånsnåret inte långt från kanalen brukar lysa som snödrivor om man är tidigt ute på våren. Men vad har hänt sedan? Hela snåret, inte bara en enstaka gren lyser gulvitgrönt av en sorts bönformade saker, på platsen för slånbären. Tar med en gren hem och börjar leta på nätet (Lasses dator) men hittar inget bland gallbildningar och utväxter så långt fantasin räcker.

DSCN7180Vad är det här? De gulgröna påsarna är ihåliga och tomma så när som på en liten groddartad sak som sitter fast i väggen.

DSCN7194

 


Svar

  1. Det kan vara en gallbildning som heter slånpung. Hittade det här på en nätsida: ”…slånbuskage med mängder av fruktgallen slånpung. Den förorsakas av en blåssvamp Taphrina pruni och leder till att frukterna blir kraftigt förstorade, ofta avlånga, plattade och mer eller mindre krökta. De är ihåliga eftersom någon fruktsten inte utvecklas.” I en bok om galler står det att hårt angripna kvistar bör skäras bort och brännas.

  2. Tack Björn, jättebra att du hittar svar ! Något eldande av grenar blir det nog inte, då får vi en liten skogsbrand. Det är ont om bilder på slånpung så det är väl inte så vanligt med det här angreppet. Men namnet säger precis vad det är.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: