Skrivet av: brittakarolina | 12 juni 2017

Utmed Edssjön

Veckan med Agnes är över och vi har gått på gamla och nyare stigar, hur är det att gå med hund nu jämfört med förr? Man möter många fler små hundar nu än förr och det finns många fler skyltar om att det är förbjudet att rasta hund. Och det känns lite feltajmat eftersom de flesta numera plockar upp efter sin hund.

Vi går vägen mellan Eds kyrka och Prästgårdsmarken utmed Edssjöns norra sida. För ett par veckor sedan blommade rapsfältet knallgult just nedanför kyrkan.

Kranar och grävredskap hör till nybygget med adress Edsby allé.

Det här ser man om man föreställer sej vad Lasse skulle kunna se. Alridån utmed sjön har glesats ur men några stammar har blivit kvar. Ett nytt fint och stadigt elstaket inhägnar betesmarken närmast vattnet.  Den här vägen utmed sjön liksom alla små vägar i närheten av Eds Allé, har fått ett lyft, rätats ut och fyllts med nytt grus. Den odlade marken nära sjön som ibland hade stora vattenpölar om våren, har höjts och jämnats ut. Nära Prästgårdsmarken har man också skapat en damm (rensdamm?). Innanför elstängslet ser man att marken har trampats till stigar och någon har betat av topparna på kärrgrönskan men vem är det i år? Ett par år kunde man se Highland Cattle med sina långa horn och pälsar här,  men det är rätt länge sedan.

Nej det är mörkbrunsvarta djur med korta ben, utan horn och med diande kalvar, vad kan det vara? Letar på nätet och det närmaste jag kommer är Dexter, en irländsk ras som ger god mjölk och gott kött. hoppas jag hittat rätt.

Det står i beskrivningen av dem att de lämpar sig för bete i känsliga områden och de kan gå ute året om även i Sverige.

När vi närmar oss prästgårdsmarken ser vi en ryttare på vit häst och vi kommer att möta honom.

Vi vänder och går samma väg tillbaks

Den nya dammen

Vid kyrkan har vi bilen parkerad. Rapsen på bilden är nu helt överblommad.


Svar

  1. Hej!
    Mitt namn är Sara Bergmark Elfgren. Jag är författare och gör research till min kommande roman, som har en bihistoria som utspelar sig i 40-talets Stockholm. Jag sökte efter information om Sveaplans flickläroverk och snubblade då över din fina blogg, som jag har läst med stort intresse. Nu undrar jag om jag möjligtvis skulle kunna få ställa några ytterligare frågor till dig, mejl-ledes.
    Med vänliga hälsningar,
    Sara Bergmark Elfgren
    http://www.sarabelfgren.com/omsara

  2. Hej Sara, välkommen, det är spännande med frågor och hoppas bara att det går att ge vettiga svar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: