Skrivet av: brittakarolina | 12 juli 2017

Sarah Bernhardt

Då jag skrev om Karins födelsedag glömde jag att nämna den fantastiska pionen som blommade på gården i Södertälje. Den hade blivit hög och med många jättestora blommor och efter ett regn orkade stjälkarna inte hålla sig upprätta och de knäckta blomskaften hamnade i vaser. Pionen heter Sarah Bernhardt och efter att ha sett den blomma som hos Karin måste jag slå upp vem Sarah Bernhard var.

En av många rubriker säger:  ”den första och största odödliga superstjärnan”, skådespelerska i Frankrike  (1844-1923) och bland texterna finns orden  ”spektakulär” och ”extraordinär”. Det har då namngivarna i plantskolan Lemoine i Nancy känt inför sin nya pion, som de lanserade år 1906.                     I Jane Fearnley-Whittingstalls Pioner står förutom att den är en gammal favorit, att den har svaga skaft. Just det var anledningen till att jag fick med mig några hem och de fyller nu lägenheten med väldoft.

 


Svar

 1. Jag har besökt Sarah Bernhardts grav i Paris, texten jag skrev då till min bild:

  ”Gravstenen för ”Femme Fatalen” Sarah Bernhard, som också ligger på kyrkogården: Père Lachaise. Det var Sarah B som var modell på Art Noveau målarens Mucha’s affischer och målningar. (Mucha’s museum finns i Prag, som är väl värt ett besök, varit där 2ggr!)”

  Bild:

 2. Mucha museet i Prag:

  ”The world´s first Mucha Museum, dedicated to the life and work of the world-acclaimed Czech ART NOUVEAU artist Alphonse Mucha (1860-1939), is housed in the Baroque Kaunický Palace in the very heart of Prague.”

  http://www.mucha.cz/index.phtml?S=home&Lang=EN

 3. Hej Mats och tack för alla bilderna. Nästan alla pioner och rosor har namn efter någon som gjort sig känd för något. I en rätt vanlig trädgård om man låter namnen uppstå, vilken berättelse det skulle kunna bli.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: