Skrivet av: brittakarolina | 10 februari 2018

En sväng till Sigtuna

Sigtuna ligger 20 minuters körväg från Upplands Väsby, hur kan jag glömma att Sigtuna finns så nära med en rad egna affärer och väldigt få synliga kedjebutiker. För mig har Sigtuna varit Stadshotellet, Vandrarhemmet, Muséet , Lotta Rahmes garveri och Golfbanan. Vartefter de olika anledningarna till besök blivit avklarade har det saknats anledning att återvända, trots att jag vet om de innehållsrika affärerna.

Solen gassade idag och gick horisontellt in i ögonen och det var svårt att se något på Långa gatan, sikten genom tvärgatorna åt öster och väster blev räddningen. Här ligger en Elsa Beskow-stad med vackra hus och staket i färg och man slår inte upp galna byggnader i stadskärnan utan tänker sig noga för. Elfel och vattenläckor där spaden behöver sättas i marken,  föranleder omedelbart en arkeologisk utgrävning och varje grävning tillför stadens historia något nytt.

Tant Bruns fik, här är kö om sommaren, packat med gäster i trädgården men svårt med trappsteg och knölig stenläggning är vad jag minns.    Nästa tvärgata, Mälaren ligger vit, en bana för skridskoåkare är plogad inte så långt från stranden och där ute rör sig också en ström av människor.

Tänk att bo så här och på en plats som var ett av målen i Mälaren för internationell sjöfart för 1000 år sedan. Undrar om Väsby var en hållplats på den vägen. I klart väder ser vi Sigtuna från Runsaborgen.

I andra änden av Långa gatan vänder jag mig om och kan se affärerna men jag tar mig ner till isen och strandpromenaden, passerar Muséet och baksidan av museigården.

Nere vid en brygga i hamnen finns ett hål i isen där änderna trängs

Solen har varit sällsynt i vinter och nu ger den skuggor. Jag var där.

Skridskoåkare som kan och som njuter av farten och

de som ännu inte kan

Hundmöte på isen, små hundar går att bära i en väska

Innan jag hämtar bilen handlar jag i världens märkvärdigaste ICA-affär, den ser ut som ett hål i väggen men visar sig gå över flera bottenvåningar och innehåller allt det senaste.

 

 

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: