Skrivet av: brittakarolina | 19 september 2018

Täckating

Fortsättning från 8 september: Lambgiftet vid Hundlausar

Ett litet lammgift hade återuppstått ur en ruin inte långt från tre fina kvarnar längs vägen söderut och nu fattades bara taktäckningen. När skulle det ske?  Inte på valdagen väl? Nej men på lördag i veckan efter. Ett tillkännagivande på fb från ”Vi i Vamlingbo” sa att alla var välkomna att titta. Åskådarna har en nog så viktig roll i den här händelsen, vet inte om den är större eller mindre än förr.

Det var en fin lördag men utan  solgass, jag kom vid halv 10-tiden och då var man redan uppe med halva taket, sju eller åtta man stod högst upp och  packade agen  och tre man hivade upp och taket har två sidor som behöver lika många på andra sidan.

Klucku tei (klockan tio) är det dags för rast och alla ska ner och långbord är dukat med förtäring.

 

Att täcka ett tak med ag ( eller något annat, vass eller halm) kräver mycket material och arbetsinsatser av många personer. Det finns ännu folk som vet vad allt heter och hur man gör och Fårö är väl mest känt för sina årliga taktäckningar, uppmuntrade av Gotlands Nation vid Uppsala universitet.  Det händer även på Sudret att man täcker tak och här finns ännu kärr med ag, som kan skördas i de mängder som krävs för ett agtak och här finns också folk som kan.

Med rötter i det gemensamma ska de kringboende hjälpa till vid taktäckning och man lönas med god mat under och efter arbetet. Insatsen är en investering för att kunna räkna med hjälp när man själv har behov av starka armar senare. Ating i täckating ska tolkas som ätning (står det överallt). Det finns många atingar på Gotland, där man samlas för att något ska bli gjort.

 

Efter rasten går de igång igen och alla gör sina jobb, de som är på marken förser hivarna med strån och en del vrider ihop rep av agen . Allt heter något och fyller en funktion i det här hantverket men tyvärr har jag inte uttrycken.

Och här kommer behållningen av dagens händelse för min textila sida, bilderna av hur mänsklighetens första tråd skapas. Ur fiberhögen med vasstandade strån vrider han i rutigt elegant ut ett garn och låter det (repet)  ”äta själv” ur fiberförrådet, vartefter han drar och vrider. Vi står vid ursprunget och kunskapen som är basen för textil och det vid en täckating vid Hundlausar 2018. 

 

 

Det började tidigare än med ull och lin, det började med halm och gräs och vridning för att hålla ihop och bära fiberbuntar.

En till ställning måste upp,, taket är högt och man når inte annars.

och plötsligt kom regnet

Resten av dagen var det omväxlande sol och regn och som åskådare kunde jag lämna platsen utan att bli saknad.

 

Då jag for hem på söndagen passerade jag det ”nya landmärket” färdigtäckt. Allt runtomkring var nu städat och redskapen stod prydligt uppställda vid gaveln.

Jag har inga namn på deltagarna i arbetsstyrkan mer än de som finns i Storsudernytts artikel och den är med i bloggen om lambgiften.

 

 

 


Svar

 1. Fantastiskt med tråden och att du fångade den!!! Så fint !

 2. Ja frågan uppstår alltid men en bild är mer påtaglig än ord.

 3. Tack för fina bilder! 🙂 Jag hittade en artikel om vad olika saker heter, https://helagotland.se/familj/foreningsbrev/konsten-att-lagga-agtak-pa-senioruniversitetet-14043609.aspx

 4. Tack för tips om artikel med namn. Roligt att du är intresserad av agtak.

  • Nyfiken fråga: De här ”repen” tror jag kallas vidjor. Såg du hur de användes? Jag har gjort två inlägg om agtak i min grupp om hållbart byggande på Facebook. Jag har lånat några bilder av dig, skulle så klart ha frågat om lov men jag hittade inget sätt att kontakta dig. Jag har länkat till din blogg.

 5. Vet inte om vidjor står för det jag kallat rep, vidja förknippar jag med något grövre enl SAOB, ”smal och böjlig kvist eller gren, särskilt av vide som genom vridning görs hållbar för sammanbindning av något”. Det är där mitt intresse för agens behandling ligger.Fibrers elementära möjligheter.
  Om du googlar på Britta Stenberg-Tyrefors eller Brittakarolinas blogg så finns både adress och telefonnummer.

  • Nu hittade jag dig på FB, vad glad jag blev! 🙂 Kom med i nån av mina grupper om du vill. Kolla först om det är ok att jag lånar dina bilder till detta inlägg i byggruppen: https://www.facebook.com/groups/aktivhus/permalink/3769120933107040/ (jag får fortfarande inte länka till din blogg för FB! 😦 ) och spana sen om https://www.facebook.com/groups/textilcentrum kan vara av intresse, där samlar jag material om naturfibrer, hampa, ull mm för textilt bruk.

   • Hej kajo, roligt att du har textil som intresse, området vi alla utan undantag berörs av men som knappt försörjt sina utövare förr och ännu mindre nu. Om du läser min blogg ser du att jag har en del där och under en del år hade jag många kurser i linberedning, spånad och växtfärgning och jag skrev uppsatser i etnologi och arkeologi om äldre sätt att spinna och vävde rekonstruktioner till vikingamuséet i Schlesvig. Nu har jag lugnat mig och väver bildväv som jag inte hunnit med. Du får gärna redigera i texten till bilderna du lånat och skriva hela mitt för och efternamn.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: