Skrivet av: brittakarolina | 02 februari 2019

Köpa garn

Februari, det är grått och luften är full av snö som blir ett såphalt mos på gatorna. Längtar bort och börjar fundera lite på Göstas förslag att se körsbärsblommorna slå ut i Japan, nej det är fortfarande för lång resa, Venedig en sista gång då? eller någon Kanarieö? Nej det blir en sväng in till stan till Handarbetets vänner, dels har de fler böcker med textil anknytning än någon annan och i galleiet har de utställning av alumn-arbeten och mitt verkliga ärende är garn.

Bilen halkar hit och dit i det nysnöade spåret efter Djurgårdsbron, jag passerar Liljewalchs vårsalong och parkerar i en driva i parken mittemot Skansens ingång.

En svärm av fåglar flyger upp, de blev lite störda på sin lunchplats men är snabbt tillbaks igen och fortsätter att plocka sina frön.

Handarbetets vänner, här finns alla redskap man kan behöva till vilken som helst textil gren man än ägnar sig åt – möjligen saknas en tung järngaffel att slå till inslaget i vertikal vävstol. Den ingår inte i vår vävtradition och om jag frågat, hade de kanske dragit ut en låda med sådana i flera storlekar också.

Idag är jag ute efter ett särskilt garn och passar på att se utställningen av ett antal alumner = tidigare studenter vid HV, de har fått sin examen och är nu ute i verksamhet.

_00000484 (4)

_00000484 (3)

Jag hade inte tumstocken med och formaten uteblir, hela den svartvita är stor, mer än en meter bred och hade en intressant text om alla stygnen och tid. Genom att jag missade hennes namn och text blir den oförglömlig.

Tillägg 4/2 19  Arne som hittar i datorvärlden har tagit fram namnet jag skulle haft med tillsammans med bilden. Ida Brattmo  har skapat  Timepiece (1 245 700 sek).

_00000492 (2)

_00000489 (2)

De här broderierna är högst 30 cm i fyrkant.

_00000497 (2)

HV har vår högsta textila utbildning och förutom hantverksskicklighet lägger man vikt vid den konstnärliga utformningen.

Sparvar utan riktig kontur kurar i busken och längtar efter lite sol och värme, är det så det känns när februarikänslan  slår till?


Svar

 1. Så inspirerande!

  • Tack Eva, HV är alltid inspirerande men själv var jag gladast över att än en gång ta mig genom såphalt väglag in till stan och hem igen. Det är bra med en liten och lätt bil..

   • Den förvånar mig inte alls att du klarade bilfärden galant. Så tuff bilförare som du är!!! Men det skadar nog inte att vara extra försiktig i vinterväglaget. Gissar att du också fått rejält med snö inatt.

 2. Ja nu är jag helt insnöad, en fönsterglipa var öppen på natten och morse fick jag skotta på sovrumsgolvet.

 3. Ida verkar den oförglömliga flickan heta.

  http://www.konstfack2018.se/master/ida-brattmo/

 4. Arne, tack för att du läser och för att du kan plocka fram ett facit !. Ida Brattmo har skapat cirkeln med svarta stygn och den heter
  Timepiece (1245700 sek).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: