Skrivet av: brittakarolina | 07 december 2019

Måsmannen

 

Om ni såg TV-programmet i torsdags, Arvinge okänd, om Eugenius Lukaszuk som bodde i en koja i skogen, så var han inte helt okänd för skogsvandrare i Runbyskogen och kring Bergaplan i Upplands Väsby. Han till och med fick en fin artikel i lokalbladet med beskrivning av sin härkomst och hur han levde och jag vill minnas att det framgick att han hade någon konstnärlig ambition om det var att skriva eller vad, minns jag inte. Jag sparade sidan i bladet länge för att visa Selina, hon var med en gång när vi mötte honom och vi pratade länge om natur och gifter och vårt förskräckliga sätt att leva på, visst var han ovanlig och något vi inte riktigt kände igen men samtidigt var han ett stycke levande poesi.  Jag var förstås nyfiken på hur han överlevde och frågade hur han höll sig varm och hur han ordnade sin mat. Han hade svar på allt och i handen hade han ett knippe med mossiga grenstumpar och sa att han hade en liten spis och för att elda samlade han nedfallna trädgrenar. Jag har letat efter den sparade tidningssidan men den är försvunnen. Selina var nog bara sex eller sju år den gången så det är minst 14 år sedan.  Väsbytidningens artikel kom något år senare.

Man  mötte honom då och då i skogen, han rörde sig tyst som en skugga, men om man själv höll låg hastighet så fick man oftast en pratstund. Flera av motionärerna i Runby var lite oroade och undvek vissa stigar där de kunde stöta ihop med den främmande mannen.

Åren gick, Selina flyttade till Japan och vi till centrala Väsby och jag glömde skogsmannen. Tills en dag för sju år sedan då jag började se honom gå till och från Väsby Centrum, han rörde sig med samma gångart som i skogen, långsamt och osynligt. När han gick från Centret bar han ett par kassar med skivat bröd som stack upp ur påsarna. En dag satte han sig på en av Dragonvägens bänkar och innan han hunnit öppna sina påsar var en flock måsar runt om honom, de visste vad han kunde bjuda på.r

r

 

Bilderna är från  15 juli 2012

 

Programmet: Arvinge okänd finns på SVT-play, det visades den 5/12  på TV1 och heter Mannen i kojan.


Responses

  1. Så intressant. Tänk så lite man vet om sina medmänniskor. Hans historia är ju förskräcklig egentligen. Men jag tror han litade till djuren.

  2. Ja, visst levde han utanför det vi tycker är rimligt, men jag tror att han ändå valde sitt sätt att leva och de som pratat med honom respekterade hans val och han fick vara ifred. Det är annars lätt att en person med annan livsstil blir trakasserad och jag vet ju inte var och hur han slutade.

  3. Och genom responsen på facebook får vi veta att han visst blev trakasserad av snöbollskastande skolelever.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

<span>%d</span> bloggare gillar detta: