Skrivet av: brittakarolina | 16 juni 2020

Vad minns måsen?

 

Måsarna som kommer i en flock om våren och cirklar över den gamla betesmarken som numera är bebyggd, välkomnas inte av alla som nu intagit området. Fåglarnas skrik fyller luften. Varför kommer de just hit? Har de inbakade minnen från tiden då våra bebyggda ytor låg under vatten och Norra berget och Folkparksområdet stack upp som kobbar ur sjön och var bra häckplatser? Eller tror de att ”Blåa husen” är vatten och läser av landskapet fel? Eller som en mer realistisk vän sa, det finns mat här överallt, som tappats, slängts eller är lätt att fiska upp ur sopbehållare. De har brukat lägga och kläcka sina ägg på de platta taken och senare kommer en dag när det springer en eller två ensamma ungar omkring på gatorna. Folk stannar upp och undrar och vet inte hur de ska hjälpa de stackars värnlösa små, men om de går för nära, dyker de värnlösas föräldrar och även släktingar upp och för ett väldigt oväsen, de sitter alla på lyktstolpar och håller uppsikt över de små. De gör som på kobbarna, låter ungarna gå vart de kan och vill, inga faror som bilar eller tvåbenta stör deras uppväxt och nu är det Väsbys centrala delar under några veckor som är kobben.

De som sköter hus och fixar läckor med mera hatar fåglar, de kan lugnt hata öppet utan att bli kallade för fula saker. I år har flera fågelskrämmor kommit upp på taken, jag kunde se fem stycken flaxande plastörnar för ett par månader sedan, från mina fönster och det var tyst i luften. Efter några veckor trasslade den närmaste örnen in sig själv kring sitt fäste och la sig till slut ner, genast kom en spionmås och kollade och sedan ökade flygtrafiken. Trots örnfaran har tydligen en mås lyckats kläcka två ägg på taket till Handelsbanken. Tänk om båda föräldrarna (och flera generationer före) är kläckta på ett Väsbytak, då är det ju hemma för dem.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: