Skrivet av: brittakarolina | 08 september 2020

Äpple från Stenbrohult

'Linnés äpple' är en sort som bevaras i klonarkivet på Linnés Hammarby. Foto på en kvist med blommor, taget av Jesper Kårehed, Uppsala universitet.

Äpple från Stenbrohult, bild av blomning lånad från Uppsala linneanska trädgårdar

Frukten är medelstor, rund eller valsformig, skafthåla med grön eller brun utstrålande rost. Huden är gröngul till gulvit med rödbrun täckfärg som löser upp sig i band och punkter. Kött grönvitt, löst, saftigt, syrligt med någon arom. Mognar i oktober.

och så här presenteras äpplet i Wikipedia:

Linnés äpple är en medelstor äppelsort vars aningen feta och glänsande skal är av en gul och rödaktig färg. Köttet på detta äpple som är gulvitt, är i konsistensen fast, och i smaken sött och syrligt. Aromen är enligt de flesta fin. Äpplet plockas omkring oktobers månad, och håller sig därefter i gott skick endast under en kortare period, någon månad ungefär. Blomningen på detta äpple är medeltidig. Linnés äpple passar både som ätäpple som i köket.

Det här trädet ger skugga åt cafégäster i äppellunden vid Linnés Hammarby och dess närmaste äppelträdsgranne har klart helröd frukt och heter Bergiusäpple.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: