Skrivet av: brittakarolina | 27 februari 2021

”Apollonia”

Det företag Lasse arbetade för största delen av sitt  liv hette Dentalbolaget. Det var i från början ägt kooperativt av tandläkare och det skulle ledas av en tandläkare. Så var det också under många år och dentalmaterial hade en egen bransch. En chef på 50-talet, Olle Hamberg, återkom från en resa till Italien och hade där äntligen hittat en bra bild av Sankta Apollonia, tandläkarnas skyddshelgon och den skulle sitta fint på väggen i hans rum på firman. Det var en kopia av ett antikt bronshuvud i något material som liknade ärgad brons men avtrycket bestod egentligen av skickligt färgad plast. Vem eller hur Hamberg fått idén att avtrycket var en bild av just Apollonia från en annan tidsålder, vet ingen idag. Men Hamberg var så glad för sin Apollonia och glädjen varade tills en besökare kände igen kopian som Hygiea, hälsans gudinna i grekisk myt och sa det högt  Man fnissade och det spred sig snabbt över hela firman. Det hjälpte inte att hon var vacker, hon togs ner från väggen och stod en tid på golvet lutad mot väggen och sedan bar det av till ett förråd.  Åren gick, företaget förändrades chefer dog, nya kom och gick och chefen behövde inte längre vara tandläkare. Vid en storstädning var Hambergs ”Apollonia” på väg till soptunnan. Lasse visste att jag tyckte hon var fin och frågade om jag ville rädda henne. Javisst och så kom den hem till oss och upp på väggen i ett arbetsrum. Jag ser den som en hon och hon är lite lik min småländska mamma men jag vet ändå inte vem hon lånat sin form från.

 

Apollonia var en jungfru, diakonissa och martyr i Alexandria som vägrade att avsäga sig sin kristna tro och brändes därför på bål  (c:a 249) men först efter att man dragit ut hennes tänder. Hon vördas som helgon i Romersk-katolska kyrkan, är tandläkarnas skyddshelgon och hennes attribut är därför en tång. (Wikipedia)

Sankta Apollonia, målning av Francisco Zurbarán cirka 1631, bild lånad från Wikipedia                                                                                                                 Sankta Apollonia


Svar

  1. Det vackra huvudet pryder sin plats i ditt hem kan jag tänka. Vilken intressant historia! Man får lära sig mycket genom bloggandet. Nu vet jag vem tandläkarnas skyddshelgon är. Tidigare visste jag inte att de hade ett.

    • Ja och man anropar henne vid tandvärk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: