Skrivet av: brittakarolina | 12 mars 2021

Den amerikanska trågmusslan

Karin och Glenn som ofta går långpromenader med hunden håller gärna ögonen på marken och hittar då allt möjligt som hunden helst inte ska nappa åt sig och svälja blixtsnabbt. De hittar mycket svamp och ser växter som de saknar namn på och de har ofta något nytt de inte sett förut. I vintras innan snön och isen förseglade marken hittade Karin levande musslor en bit upp från vattnet på stranden vid Brandalsund, en vik av Östersjön. Hon kontaktade  jourhavande biolog på Naturhistoriska  Riksmuséet och SLU Artdatabanken och efter en del jämförelser föreslog hon Amerikansk trågmussla? till Artdatabanken. Därifrån fick hon bekräftelse på namnet och man strök frågetecknet. Professor emeritus Nils Kautsky var intresserad, han är limnolog som bevakar invasiva arter och han ville gärna se fyndplatsen., Det blev utflykter till Brandalsund och de hann plocka levande musslor precis innan snön och kylan lade sig över stranden och Östersjöviken.      Länstidningen tog upp fyndet som en nyhet och sen blev det en positiv Södertäljenyhet som spred sig även om invasiv låter lite skrämmande. Musslan som hör hemma i Mexikanska golfens vatten har förmodligen kommit i båt med barlastvatten som tömts här.  Enligt Kautsky så är Östersjön artfattig vad gäller musslor, så det finns gott om plats att sprida sig på för en nykomling.

SVT Södertälje har också uppmärksammat fyndet och de inspirerade en Södertäljekrögare att tillreda en smaklig  måltid  på musslorna och det och fyndplatsen finns i dag att se på SVT Södertälje.

Nu har musslan äntligen publicerats, och här kommer två länkar till de olika inslagen:


Svar

  1. Att ha ögonen med sig verkar vara ett familjedrag. 🙂

    • Vad fint du uttrycker det Arne, och precis så är det. Det är resterna av flera generationers hantverkarsjälar, känsla för material och form.

  2. Den här musslan har verkligen varit ett glädjeämne under den mörka vintern!!!1

    • Grattis Karin, tänk om det kan bli en matmussla också.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: