Efter ett kontrollbesök på Löwenströmska var jag så nära Calmare hage att jag måste kolla hur backsipporna överlevt. Parkerade som vanligt vid den täta skogen av fjolårsvass, den är flera meter hög och tät som en vägg.

Man får titta uppåt himlen för att se var den slutar.

På andra sidan om stigen är marken blöt och himlen speglar sig i vattengroparna.

Jag sneddar över åkern, stigen är trampad och jag tar mig igenom ett hål i den täta slånhäcken. Slånblommorna är ännu i knopp och innanför buskarna ser jag redan backsipporna i den branta slänten. Marken ser omrörd ut med gropar och hål, sipporna har rubbats och vänder sig åt olika håll. Det här har pågått ett par år men nu ser det värre ut än förut. Någon har nämnt vildsvin i sammanhanget men varför väljer de i så fall enbart ytan med backsippor, när hela hagen består av gräsmark?

Sipporna är mest blåvioletta men överst i backen brukar det finnas många ljust rosa- (lila) plantor men i dag ser jag bara ett par sådana.

Naturskyddsföreningen har haft tillsyn av hagen men den har övertagits av Upplands Väsby kommun. Finns det något sätt att läka den upprivna gräsytan och göra den oattraktiv för svinen om det nu är de som bökat upp den?

Så vackra sippor!!!! Roligt att se så många!
By: Karin on 30 april 2022
at 7:43 f m
Ja men jag är orolig för ändå för att de ska ge upp när någon river upp marken kring deras rötter.
By: brittakarolina on 30 april 2022
at 10:45 f m
Ja, det förstår jag. Vi har haft en fin slänt vid Södertälje kanal som nu har skövlats helt och hållet, de flesta backsipporna strök med…
By: Karin on 30 april 2022
at 1:01 e m