Skrivet av: brittakarolina | 20 juli 2022

Glöm inte. . . att niga för nymånen

Vaddå, varför ska jag det? En del niger eller bugar bara för årets första nymåne – nyårsny och en del andra niger för varje nymåne första gången de ser den på himlen. Man niger eller bugar tre gånger och önskar något. Det man önskar slår in men inte om man berättar för någon vad man önskat.

Tro på skrock är knappast ”inne” i vår tid, men trots intensiv ”avskrockning” under förra århundradet har många sedvänjor ändå överlevt. Bo Bergmans Flickan under nymånen har bidragit till att vi inte glömmer, manspersoner får också önska. Att niga eller bocka för den återvändande månen, när den varit borta är väl ett billigt pris för en förhoppning om att få en önskan uppfylld.

.


Svar

  1. Jag har nigit för nymånens skära, tre ting har jag önskat mig tyst: det första är du, det andra är du och det tredje är du, min kära.
    Det är så vackert!
    /Ingrid

    • Jag utgår från att du niger, jag tror det är en generationsfråga. Britta

      • Jag niger ALLTID för nymånen när jag ser den


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: