Skrivet av: brittakarolina | 08 augusti 2023

Måltider

Vad äter man under en vecka i en stuga med två elplattor och en ugn?

I kylskåpet, när vi kom, låg två paket med dubbla lammkotletter, som Niklas överraskade oss med. De var inköpta i en granngård som säljer allt från bössor till skinntofflor och Gotländskt lammkött och där man odlar lax i lagården. Kotletterna blev till två festmåltider och de smakade så mycket och så gott. Förträffligt stekta av Karin.

En kväll for vi till Majstregården, de har bytt ägare och renoverat restaurangen och har kvällsöppet. Vi hade hört att man serverar vin från Långmyre, vi har ju på nära håll följt vineriets utveckling från de allra första planteringarna och har hållit tummarna för att plantorna ska trivas, det kan vara både torrt och kallt kring myren. På håll ser det grönt ut och rabbisarna verkar vara utestängda.

Majstregården har ändrat ansikte och kommer kanske att få utstå jämförelser med det som var före ägarbytet. Plötsligt var här en fullsatt restaurang med småspringande servitörer och servitriser och ljudet i det stora rummet var öronbedövande, för att bli hörd tvärs över bordet behövde man ta i och vara tydlig. Karin drack ett glas rosévin från Långmyre till en gravad laxtallrik och det kändes lyxigt och smakade helt OK.

Våra somrar i stugan har lockat oss att pröva det som växer gärna och vilt runt oss och dit hör ängssyra och svinmålla. Vi prövade ett recept på en änssyrasås(stuvning) till rökta flundror, ängssyran blommade som ett rostrött lågt moln över de öde åkrarna. Svinmållan har en fin smak i stuvning i stället för spenat och har brukat trängas i ytterkanterna på åkrarna nere på myren, men i sommar var allt borttorkat, det enda som ännu stack upp ur den brungula marken var nässlor.

På tomten finns ännu spår efter hundra år av en hönsgård dvs nässelbestånd som troget återkommer varje år och som bara blir fler om man försöker ta bort dem. De går att hållas korta, blad och toppar kan alltså plockas när som helst och en dag hämtade Karin in smånässlor och gjorde oss en järnrik nässelsoppa.

Stärkande lunch.

Mer mat, i brist på metallfolie gjorde Karin påsar av bakplåtspapper och fyllde med torskrygg, skivad potatis och strimlade morötter och bakade i ugnen. Det blev den allra godaste torsken .

Vattnet en gång till, i år blev vår brunn uppmärksammad av SGU som noterade vattennivån och konstaterade att det finns få eller inga mätningar kring myrens existens. Namn på platser är mer långlivade än de synliga spåren och namnet Långmyren säger oss att här sträckte sig en lång myr. Varifrån kommer myrens vatten?


Svar

  1. Så spännande att Majstre bytt ägare. Det kanske är värt ett besök i stället för Holmhällar.
    Tack för torsktipset! Det ska jag absolut prova.
    Kram, Ingrid

    • Ingrid, du står inför ett svårt val om det gäller att välja en av platserna, Själv klarar jag det inte för minnena drar mig till båda ställena. Båda har köer till maten och säsongen är inte slut, tag någon med dig och gör två utflykter. Augustihälsningar Britta

  2. Går väl knappast att ha bättre ättelägg än de du har.

    • Arne, det är precis som du förstått, de är det bästa som hänt mig.


Lämna en kommentar

Kategorier