Skrivet av: brittakarolina | 23 april 2024

Väsby stenar

En lång blogg

Här och där i Väsby står en eller ett par stora stenblock placerade. Vid gångbron över järnvägen till Runby, utanför biblioteket, vid gångvägen in till Elis park och många fler ställen. Finns det en tanke bakom dessa stenblock och kan de i så fall berätta något för oss om sin väg till sina ståplatser ? De har inte blivit kvarlämnade av en slump, inte heller av respekt för och till åminnelse av det landskap som så helt omvandlats. De är inte heller runstenar, ägomarkeringar eller gravstenar. Har stenarna en skönhet som vi kommuninnevånare inte förmått uppfatta? Eller är det enbart priset på tillverkade trafikhinder och ” förbud att beträda”-markeringar som styrt dem till sina platser? Gissar att deras ymnighet beror på att det finns gott om sten i landskapet och vid nybyggen får man frakta bort både stenbumlingar och delar av urberget. Trafikhinder som formgivits och tillverkats kostar medan stor sten är billigare, kostar bara frakten”?

Det började med att jag såg den mörka stenen med den färgstarka laven vid gångvägen genom Elis park. Den lyste som om stenen blommade. Den här stenen ser jag som både en entré-sten och ett trafikhinder. ”Kör inte med bil in här !” För att se om flera av de utplacerade stenarna hade kvar lavar gick jag en vårpromenad och började vid Hugo Sabels torg

Blomstertältet på torget med sina blomsterhyllor är en tillgång för den färgtörstande när det mesta ännu är grått. Härifrån kan man se gråsten åt öster i Suseboparken och åt väster utmed Centralvägen.

Suseboparken har den största samlingen sten i Väsby, den stenkantade rännan för porlande vatten i Suseboparken och de är inte primärt trafikhinder eller förbud utan en del av parkens innehåll.

En del stenar är dekorativa i sig själva

Åt andra hållet går Centralvägen ut från torget och slutar vid järnvägsstationen (eller tvärtom) och tidigare gick den rakt ut över torget. Därför, om någon nu skulle frestas att köra gatans förra sträckning, ligger tre stora stenar på trottoaren som påminnelse om att kartan ritats om.

En sten av de tre på Hugo Sabels torg

Nr 2 av stenarna på Hugo Sabels torg

Tredje stenen som ska hejda trafik in på Hugo Sabels torg. Inga tydliga lavar på dessa stenar

En sten i en rabatt på Centralvägen, funktionen svårtolkad.

Fem stenbumlingar på jord utmed en häck på Centralvägen, syftet oklart.

Bakom den sorgliga rivningen av Medborgarhuset, stenar som formar en lång bänk i sydvästra hörnet av Elisparken. Är de en inbjudan att sitta eller ett trafikhinder om man skulle frestas att köra bil in i parken?

Entré-stenen till Elis park, den som lyser med gul lav och bryter den trista ingången till grönområdet.

Jag viker av från Centralvägen och går parallellt med den mot Kvarnvägen och sedan gångvägen mot Väsbyvägen och stationen. Här är gräsmatte-rutorna många och alla har trafikhinder för att trafikanter ska hålla sig till de ritade gångarna. Ska stenarna flyttas vid gräsklippning eller …….?

Dekoration eller trafikhinder på plattorna framför ingången till gymnasiet och biblioteket ?

Kring busstorget och stationen finns flera stenar men även designade trafikhinder, de får bli en annan blogg. Jag tycker om stenar men de som ansetts lämpliga att användas på Väsbys gator och gräsmattor har fått förbli anonyma. De har alla en historia, var har de hämtats och vad består de av? Kostar inget för kommunen att hålla reda på. Kan också vara roligt att veta vem som formgivit de olika betong-trafikhindren och var de huggna stenarna tillverkats, i vilket land och vad heter stensorten? Spaningen efter lavar gav klent resultat.


Svar

  1. Britta jag älskar dina foton, nu på stenarna, några fina stenporträtt och så några eländesskildringar, visst körtider men så torftigt. Gränsen mellan raffinerad och torftig är intressant!

    • Tack för att du ser stenens eget liv och möjlighet till skönhet.

  2. Tänk att stenar kan vara så dekorativa i stadsmiljö. Det finns verkligen många i Väsby. Håller med om att man undrar hur gräsklippningen skall gå till? Tänkvärt och intressant inlägg som alltid.

    • Tack Eva, visst har stora stenar egen skönhet och den skulle må bra av att bli sedd och upptäckt av alla som ser den dagligen och bara skyndar förbi.

  3. Det är en intressant iakttagelse du gjort och en bra genomgång med analys och försök till förklaring av devis svårtolkade stenar. Trevlig idé och tanke.
    Stenarna vid Hugo Sabels torg var valda med viss omsorg.
    Är det inte svårt att få lavar att etablera sig och trivas i stadsmiljö?

    • Tack Mrs Universum, din sista mening först, om lavar i stadsmiljö. Men visst är det väl så, i ren luft växer lavar. Det kunde väl vara en bra målsättning. att spana in lavtillväxt. I går hittade jag en sten i Korpkullaområdet helt lavklädd.. Sen finns ju uttrycket, på rullande sten växer ingen mossa. men då handlar det om gamla men alerta människor och mossa står för ”mossig” och som trafikhinder blir stenen rullad och knuffad hit och dit och där blir det dålig lavtillväxt.

  4. ”körhinder” skulle det vara…


Lämna en kommentar

Kategorier