Skrivet av: brittakarolina | 05 juli 2012

Gotland – den vanliga solvändan

Den sedan länge övergivna sandåkern lyser gul av solvända. Enligt Krok&Almquists flora Helianthemum vulgáre, vanlig solvända. Blommorna ligger som små låga guldgula skålar nära marken och vänder sej mot solen. De har ratats av vildkaninerna. Jag måste också ner på marken om jag vill se bättre vad jag ska fotografera. Då jag ska välja ut de tydligaste blommorna ser jag att det finns olika former och färgvarianter på kronbladen. De som mest liknar bilden i floran har rundade kronblad som överlappar varandra, men här finns spetsiga och vågiga kronblad och olika färgvarianter. I nyare floran av Mossberg&Stenberg har vulgáre bytts ut mot nummularium och enligt virtuella floran kan det tolkas som myntliknande efter latinets nummus som betyder litet runt mynt. Guldpeng.

Så här har jag uppfattat alla solvändor tidigare, då jag inte kommit så nära.

Många hade något spetsade kronblad och tydlig orange fläck och kronbladen gick inte omlott.

En tuva hade blekgula blommor, jag gick inte igenom hela fältet så de här varianterna fanns på en liten yta c:a 4 x 4 m.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: