Skrivet av: brittakarolina | 27 augusti 2012

Sandsenap eller vild italiensk rucola

För ett par år sedan råkade jag få se att hela Visby var fullt av blommande rucola, salladen som säljs till kilopris i plastpåsar i livsmedelsbutikerna. Den växte överallt, i hamnen och på gatorna utmed husväggarna och till och med uppe på ringmuren i minsta skreva där det samlats sand och grus tillräckligt för  något att gro. Den var överallt och då jag aldrig förr lagt märke till den blev jag alldeles upprymd av ”den nya” och berättade för alla som kunde vara intresserade, men de sa bara jasså. Så småningom lugnade jag mej men varje gång jag passerar påsarna med rucola-sallad i affären tänker jag att den kan man plocka hur mycket som helst av i Visby.

Då vi i förgår gick ner till  hamnen i Burgsvik så vad blommade där överallt där ett frö kunde få fäste – jo just rucola. Blommorna är friskt gula och på nära håll har de en dragning åt citrongult. Bladen är kryddstarka och då alla växtböcker är kvar på fastlandet får jag lita på nätet.Växten heter Sandsenap på svenska och Diplotaxis tenuifolia eller ibland Brassica tenuifolia på latin (betyder smalbladig). I boken Ölands och Gotlands växter av Söderberg & Kökeritz från 1945 finns den med och sägs vara sällsynt i södra Sverige och på Öland och på Gotland växer den i hamnar såsom i Visby. Virtuella floran säger att första fyndet gjordes 1814 i Kalmar, och den växer på ruderatplatser dvs hamnar och gamla banvallar och sopiga ställen och den hör egentligen hemma i Södra Europa.

För den som inte vill samla blad utmed husväggarna i stan eller i hamnen och hellre odlar sin egen sallad finns det frön att köpa från  firmor med ovanliga fröer och även de stora har rucola – sandsenap bland sina färgglada kuvert.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: