Skrivet av: brittakarolina | 31 augusti 2012

Guldkaggen

Under minst 20 år fanns här i hamnmagasinet i Burgsviks hamn ”Värdshuset Guldkaggen” och där kunde man både äta och dricka gott. Det är nu stängt sedan 5 år (tror jag) och platsen är numera helt insomnad. Jag har funderat på var jag ursprungligen hörde historien om bakgrunden till namnet Guldkaggen och trodde att det var från någon gammal sägen. Då jag ännu en gång läste Allan Cedergrens ”Farlig kust” från 1984 hittade jag på sidan 77 berättelsen om den engelska ångaren Eagle som strandade en novembernatt 1857 vid Faludden. Den hade bland lasten av linfrö, ull och mjöl även 6 kaggar myntat guld. Bärgningen blev en lång historia med flera utsagor kring och mot slutet nämns 5 kaggar och därför verkar det som om en försvunnit. Cedergren säger också att en roman hämtat stoff från historien men nämner ingen författare eller namn på romanen.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: