Skrivet av: brittakarolina | 10 februari 2013

Vänta på katt

Kattväntan II, Lilja

handlar om när vi upptäckte att vi kunde vänta i timmar utan att somna, klaga eller ge upp, om vi såg fram emot ett önskat resultat. Det började i köket i Örsundsbro och sen utvecklades vänteförmågan under ett antal nätter i Gottsunda. Det här hände för mindre än tio år sen, alltså nästan nyligen.Lilja c kr

Malins katt Lilja hade gått hemifrån, hon bodde i lägenhet tillsammans med sin son Spip från sin första kull och som ägarna behållit. De levde i sämja tills sonen blev större än sin mor och och då han var lekfull och knuffig ville hon inte leka med honom och sa ifrån. Hon gick gärna på promenader och var lite hemlig, det fanns förutom ett skogsparti, vidsträckta villaområden kring där de bodde. Båda katterna var avkönade för att ägarna skulle slippa vidare bekymmer med kattungar. Det var höst och vi fick höra att Lilja inte visat sej på en tid och man hade satt upp lappar på stolpar och lagt i brevlådor kring där man bodde. Vi hade varit kattvakter ibland och trodde att katterna kände igen våra röster och vi tog ett varv bland häckarna och lockade då vi hälsade på, men vi såg inte skymten av en katt.

Lilja och Spip krDet blev senhöst och vinter och kallt och folk ringde och berättade att de siktat Lilja på olika ställen någon kilometer  bort bland villorna och ägaren rusade dit men då hade hon flyttat på sej. Vi oroade oss för katten och hon var ännu ett exempel på att en irrande katt inte självklart blivit dumpad.

En dam som bodde i en bostadslänga ett par kilometer längre bort, som gränsade till ett grönområde, ringde och sa att hon ställde ut kattmat och en katt med Liljas utseende kom sent på kvällarna och åt upp den. Det här pågick i veckor och varje gång ägaren kom  var katten borta. Till slut när vi frågade  om vi skulle hjälpa till, vi hade ju tid, sa ägaren ja tack. Damen som tipsat om var katten åt, hörde till dem som hade en inre karta över kattlivet i Uppsala. Tvärtemot vad man tror om Pelle Svanslös´stad när man ser de rara skyltarna med Pelles adresser, är det inte nådigt att vara katt där. Lösa katter jagas, fångas och gasas ihjäl av kommunjägaren och katter som håller sej undan och förökar sej skapar problem. Det finns många katthatare i Uppsala, vet inte om de är fler där än på andra platser, men det är ett förhållningssätt som är mycket öppet. Det är ett billigt och straffritt sätt att få utlopp för ilska, ingen slår tillbaks och ingen konst att hitta likasinnade.

Den här damen hade räddat många katter undan kommunens fångstburar och hon fick Uppsala katthem att ta emot dem för vidare avmaskning, kastering och placering. De jobbar ideellt, så de vill gärna få in pengar till veterinärens nota, därför kan det kosta att lämna in en katt. Vår dam kunde inte locka in Lilja för hon hade själv fyra katter med olika hemska historier bakom sej och de hade fått bli innekatter, då bostadsrättsföreningen förbjöd utekatter.

Vi åkte dit och bekantade oss med området och damen, hon var lite misstänksam mot oss och vi bad inte att få komma in utan höll oss till hennes uteplats där det fanns ett par stolar och lite vinterförvarade grejor. I första hand gällde det för oss att avgöra om det var Lilja som besökte matskålen. Vi var beredd på att sitta och vänta länge och var påpälsade ända innifrån, jag var hoppfull, jag hade ju väntat ut Stosse en gång, så det här skulle nog greja sej. Vi satt där som två ruggugglor i mörkret och då och då tittade damen ut och vi bytte några ord, sen fortsatte vi att sitta. Vid elvatiden hade inget hänt och vi gav upp. Sen hade vi telefonkontakt och  ringade in tiden som katten brukade dyka upp till mellan nio och tolv men det fanns fler katter som försåg sej, särskilt en gammal jättekatt som överlevt utelivet och blivit illa åtgången. Nu minns jag inte längre hur många nätter vi satt där, ett par i veckan och ibland stack vår kattmentor ut ett par koppar med varmt örtte åt oss för att vi skulle hålla värmen. En natt kom då  katten äntligen och vi såg att det var Malins Lilja som nappade åt sej mat, hjärtat bultade men vi rörde oss inte ur fläcken, men när hon satt där och tuggade kunde jag inte hålla mej längre utan sa tyst hennes namn och på delen av en sekund var hon borta.

Det jag egentligen hade tänkt beskriva var hur vi kunde sitta i timme efter timme alldeles stilla och bara vara där, vi såg förstås fram emot att katten skulle dyka upp, men vi hade lämnat alla önskningar och förväntningar om tid åt sidan och det hördes varken suck eller stön från oss, vi var helt närvarande fast i ett tomrum.

Bristen på resultat födde bara nya ideer, vi letade upp kommunens kattjägare och fick låna en av deras fångstburar som vi kånkade hem till den lilla uteplatsen. Vår kattmentor laddade den med kattgodis och sen fick vi rapporter om vad som hände kring fångstburen men det gick inte in någon katt i fällan, inte heller en ekorre eller annat smådjur. Efter ett par veckor fick vi bära tillbaks fångstburen.

Det började snöa och höll på i flera dagar, det gick knappt att ta sej fram till uteplatsen och vi trodde det skulle underlätta att spåra Lilja till var hon höll till om dagarna, vi satt två nätter i den djupa snön och den ende som tog sej fram till matskålen var jättekatten, snön var för djup för en liten katt att ge sej ut i.

Lilja b kr

En dag ringde Malin och berättade att hon fått hem Lilja igen. Va ! Hur gick det till ?  Läget för Lilja med den djupa snön hade tydligen blivit ohållbart, så hon hade gått upp till höghusen intill låghusen där vi satt och ställt sej utanför en port och när en tant gick in bad  hon enträget att få följa med. Det fick hon och sen var det bara att läsa av på halsbandet vem som var ägare och ringa upp och det var Malin som råkade vara  hemma. Jäkla katt, ena stunden skygg som ett vilddjur och nästa stund tillgänglig och hjälpsökande. Katten kom hem och det var ju huvudsaken och det vi  helst av allt önskat, men det var inte vår förtjänst eller som resultat av vår listighet. Och vi har fått en vetskap (inte vetenskap) om att man kan ”vänta på katten” när man inte har möjlighet att påverka den tid något kommer att ta och det utan att blodtrycket stiger.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: