Skrivet av: brittakarolina | 30 april 2013

2007 Rock Dust

En artikel den 12 november 2006 i SvD om ett par i Enochdhu i Skottland som visade att man kan ge utarmade jordar ny kraft med tillförsel av rockdust – stenmjöl. Bilder av kålhuvuden och rotfrukter av övernaturlig storlek hade gjort oss nyfikna. Vi mailade dem och var välkomna. Växtsäsongen var ännu inte riktigt på topp och vi åkte i ösregn på slingriga vägar, skulle vi hitta fram? Skottarna själva hade aldrig hört talas om paret och då vi frågade efter vägen visste ingen var de höll till eller vad de sysslade med.2007 Rock dust c kr

Cameron och Moira Thomson hade väntat oss, trodde kanske att vi var mer inflytelserika än vad vi var och de tog hand om oss som VIP-gäster dvs berättade sin historia utan avbrott i två timmar. Vad vi inte visste var att Cameron skulle hålla en föreläsning om två dagar för en styrelse där ett tillstånd eller ett bidrag skulle räddas hem och nu övade han på sin inlästa plädring. Historien om deras väg till odlingen kan googlas (Rock Dust) och de finns i rörlig form på Youtube. De var konstnärer från början och kanske därför öppna för okonventionella möjligheter och det värdefulla de  fann var en restprodukt som låg i högar och skräpade i gamla basalt-stenbrott, alltså inget dyrt material – stenmjöl. I ett frostlänt kargt område, där odling upphört på grund av helt utarmade jordar fick de pröva sina teorier och de förvandlade platsen till en grön oas.

2007 Rock Dust

Då vi hälsade på var de nära att ge upp och vi fick höra om allt tvivel de mött trots samarbete med provningsanstalter av olika slag. Deras idé om stenmjölets innehåll av sakta utläckande av mineraler i jorden lät troligt och visionerna om utmattade jordar som kunde vitaliseras på olika delar av jordklotet lät behjärtansvärda. Vi hade inga goda råd vad gällde distribution och ekonomi, så vi fick nöja oss med att önska Cameron och Moira lycka till och att Camerons kommande föreläsning skulle vända den skotska motvinden.  Vi lassade in 10 kg stenmjöl i bilen och hur vi skulle få det med flyget hem blev ett senare problem.

Nästa uppehåll var hos Graeme och Tina i Dingwall där de, två döttrar och en hund,  bodde temporärt i en gammal stenvilla och de väntade på byggnadstillstånd för ett nytt hus på en avlägsen bergsida. Graeme har förutom sin veterinärstation ett brinnande tågintresse. Tina hade gjort en jättegod soppa på fasan och vi fick berätta om besöket hos stenmjölsfolket, som de heller aldrig hört talas om.

2007 Graeme och Tina Swanson kr

Senare samma år flögs två unga älgar, Herkules och Hulda  från Västerbotten till Alladale estate, ett viltreservat en bit från Inverness, älgar har funnits i Skottland för 3000 år sedan så det handlar om en återinplantering. Graeme hade inspekterat dem och man undrar hur det gick sedan. Då jag googlar ser jag att piloten som flög djuren varit lite orolig för under flygningen släppte nedsövningen och älgarna började sparka vilt och med klövarna slog de ut elektroniken i planet. Men det har gått bra för älgarna och 2011 rapporterades att en älgkalv fötts, men den kunde inte döpas ännu för den tillät ingen att avgöra könet.Graeme and the trains

Bild från Fred Swansons senaste mail.

Graeme och Tina byggde sitt hus på berget efter lång väntan och Graeme har plats för sitt andra stora intresse i källaren.

Sen var det bara att dra vidare till John o´Groats längst i norr för att ta en färja över till Orkney. Stora områden man passerar är trädlösa, beten har varit viktiga och skogen har fällts men nu blommade ”broomen” och täckte stora ytor i gult.2007 Broom c kr

Ett ”Bed and Breakfast” höll öppet sent för att vi skulle komma in på kvällen, vi var ganska ensamma, i maj finns inga turister. Man kan åka flera vägar till Orkney men från John o´Groats är det kortaste sjöresan, vi blev överkänsliga för långa sjöfärder för några år sedan och vi inbillade oss nu att en kort sjöresa kan inte bli lika jobbig som en lång.2007 mot Orkney d kr

Det var lång kö till färjan , vi gick ombord och det var fint och städat, man var ordningsam och ville tydligen inte ha skräp på golvet för det var väldigt många hinkar med vita plastsäckar utplacerade överallt…

2007 mot Orkney a kr


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: