Skrivet av: brittakarolina | 27 maj 2013

Maskrosens dag

Söndag förmiddag var solig och blåsig, vinden kom än från norr och än från söder med en bråkig kraft. För första gången på månader var Lasse på benen och ute. Lasse ute igen kr

Vi tog en sväng ner till Väsbyån och fann att parkavdelningen skickat ut en arborist att ansa bland de vildväxande träden på åkanten. Många stammar var rensade från döda och skräpiga grenar och flera snår var röjda. Mer behövs inte för att väcka positiva förväntningar på parkskötseln. Parkträd kr

Förutom Mors dag så var det nog annars maskrosornas dag, de var många och vidöppet utslagna, här på leråkrarna utmed ån har de fått växa och föröka sej ifred. Tanken på vad vi missar av blad till sallad, blomknoppar att steka och gula blommor till maskrosvin far genom hjärnan, men vi har prövat allt och det innebär mycket plock och nära marken, så jag avstår i år.

Masrosor d kr

Just i dagarna når oss nyheterna om maskrospartiets förehavanden och det känns visset att de politiska partierna lägger beslag på olika blomster, växter man har ett eget förhållande till tvingas in i en betydelse genom associationer till ett parti. Växterna kan missbrukas men inte försvara sej.

Den röda rosen har definitivt blivit banaliserad, ett tecken med och utan innehåll men som brer ut sej och delas ut av funktionärer till åhörare eller föredragshållare där något socialdemokratiskt är på gång, en stackars ensam könlös rödros, vad ska den föreställa, varm ,  blodfull ? när den bara ser ensam ut. Det finns röda rosor med namn: Josephine Bruce, Tess of the D´urbervilles, William Shakespeare 2000 men ingen ser så konstgjord ut som den missbrukade ensamma rödrosen.

Och hur är det med Blåklinten, Folkpartiets signatur? Den blå färgen i sädesåkern, blåklint, ett ogräs som som nått oss från Kina med jordbrukets spridning. Elsa Beskows blåklintsflicka mellan rågaxpojkarna. Det är den blå färgen som gäller, men den är dåligt hållbar både som pressad eller att färga med, växten är inte giftig eller användbar som medicin och blåklinten är är bäst som glädje i en sommarbukett.

Vitsippan som jag själv blir euforisk av, särskilt när björkhagarna på Gotland täcks av vita drivor och luften fylls av en lätt, lätt cumarindoft, närmare himlen kan man inte komma. Tänk att KD skulle ta det blomstret och göra det till sitt, det stör mej.

För att inte tala om Blåsippan,  den tidigaste och svenskaste vårblomman, den som är fridlyst i flera län och inte sprider sig lika villigt som vitsippan. Tänk att den späda blomman som ger oss glädje efter en lång vinter ska användas för att bära omkring  det suspekta Sd:s idéer.

Vänsterpartiets Röda Nejlika går bara att köpa som snittblomma i blomsteraffären, den är svår att bli passionerad av, möjligen doften då men den vita doftar mest.  De vilda nejlikorna, backnejlikan och andra små berörs knappast av släktskapet med den stora kvastiga köpnejlikan.

Maskrosor kr

Ja sen är det då Maskrosen, hur många har inte gått i närkamp med maskrosor både för att få bort dem och för att ge dem upprättelse. Man liknar blommorna vid små solar och kryper inpå dem och blundar för den kletiga växtsaften som ger outplånliga fläckar på kläderna.  Man bortser från alla svarta småkryp som ramlar ut ur blomkorgarna om man tar hem en bukett och hinner få ner skaften i vatten innan de mjuknar och blir som kokta. Färska blad i salladen och blomknoppar stekta i smör är utsökt till bacon och den som har tid och ork kan göra världens läckraste maskrosvin på de gula blommorna. Det finns mer att räkna upp men kärleken till maskrosen svalnar av att den är ”alldeles för mycket”.

Man får vara försiktig när man väljer signatur ur växtvärlden för en mänsklig organisation, den haltar nästan genast och man hittar knasiga vantolkningar.

Maskrosor b kr


Svar

  1. Vad glad jag blev när jag fick se Lasse där på bänken! Hör av er när ni kan ta er till Uppsala och titta på våra maskrosor.
    Monica och Tollef

  2. Kjekt å se/lese om dere igjen. Skal hilse fra Odd!
    mvh. Trond Erikson


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: