Skrivet av: brittakarolina | 16 september 2013

Bomullsplantan

Den 20 maj skrev jag om ett bomullsfrö som jag fått att gro. Det blev en kraftig planta som växte fort och krävde större och större kruka. Den drack omåttliga mängder med vatten, mer än någon annan växt jag haft förut. Den förde med sej en påtaglig förståelse för hur vattnet i Aralsjön kunnat försvinna. Man har konstbevattnat stora arealer av bland annat bomullsodlingar med vatten ur sjöns tillflöden och den har då torkat ut och krympt katastrofalt.

Bomull c

Bomullen odlas som ettårig och vissa sorter kan bli upp till tre meter höga. Den jag har når nu över fönsterkarmen och har en vedartad stam så den är som ett litet träd. Det var väl en hygglig beskrivning man gav av fibern  – trädull (baumwolle) på den tiden då den ännu inte växte i Europa och det är lätt för oss att le åt fantasierna med lamm hängande i grenarna.

Bomull d kr

I mitten av augusti visade sej små fransiga foderblad och de tog en månad på sej att fyllas med blomblad och igår slog första blomman ut och idag kom nästa.

Bomullsträdet blommar b kr

Bomullsträdet blommar kr

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: