Skrivet av: brittakarolina | 20 september 2013

Ullungrönn

Ullung rönn b kr

En sorts rönnar står numera i parker och offentliga platser och flammar snart i vidunderliga höstfärger. De planterades för ett par år sedan även utmed en gångväg bakom vårt hus och i våras fick det nyskapade Hugo Sabels torg en rad unga träd.  Man kan föreställa sig att torget ska bada i rött när träden växt till sig. Vad heter de? De måste ha ett namn.Rönn kr Efter att ha googlat och jämfört med bilder tror jag att det är Ullungrönn. Den har hemförts av Tor Nizelius som frö (bär) från ön Ullung-do utanför Korea och av alla frön man grodde på försök valde man sedan att satsa på ett och man kallade det Sorbus Dodong efter namnet på öns hamn. Slottsträdgårdsmästaren.blogspot 2012/09 har fina bilder och beskrivning.

Ett ungträd som man hämtar själv på plantskolan kan kosta just under tusenlappen annars är priserna med frakt och plantering mer än två till tre gånger högre.

Ullung Rönn kr

 

Just nu är rönnbären röda och i jätteklasar medan löven fortfarande är helgröna och om ett par veckor börjar bladen att glöda, de lyser som röd eld och ger oss extra mycket färg att förundras över när det mörknar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: