Skrivet av: brittakarolina | 02 november 2013

Dockorna läser

Just nu läser jag Virginia Woolfs ”Ett eget rum” som  är från 1958. Hennes tankar om varför kvinnorna varit osynliga i litteraturhistorien är lika giltiga idag som när hon försökte reda ut varför på 50-talet. När hon förberedde föreläsningar för kvinnliga studenter och gick till universitetsbiblioteket för att där inhämta bredaste urval blev hon inte insläppt på grund av att hon var kvinna !!

Mina dockor läser och inte bara flickorna utan också pojken. De har eget bibliotek och har aldrig förbjudits att läsa.Den ljusa kr

Nu är det så att de är precis som katter, alldeles betagande då man umgås med dem men när fotografen närmar sej, blir de helt stela i blicken och stirrar framför sej. Den ljusa flickan har fått en vit blus och en kjol som minner om sommarens grönska.

Pojken b kr

Pojken har fått en ny pikétröja och det är Lasses trevligaste golftröja som tvättmaskinen till slut bankat sönder, kunde inte slänga resterna så nu får dockpojken förvalta arvet. Nya jeans blev det också.

Den mörka b kr

Den mörka flickan har återgått till 2010 års kläder men koftan är ny. Karin har byggt bokhyllan.


Svar

 1. Vilka härliga dockor Britta! Drömmer om att sitta så där i ostördhet och läsa i flera timmat. Kanske inte på Universitetsbiblioteket, även om jag skulle bli insläppt. Men inte i 50-talets England???
  Lite har det alltså gått framåt, även om en hel del återstår…….

  • Hej Monica, ja en del har väl förändrats men Woolfs ord känns ändå väldigt aktuella. I England är allt mycket tydligare.Sen är resten av världen kvar. Hälsningar Britta

 2. Hej farmor!

  Och jag läser en artikel om varför kvinnor har varit osynliga i den ekonomiska historien! Och igår lånade jag hem farfars bok från Carolina Rediviva. Det är svårt för oss i min ålder att förstå hur hårt kvinnor har kämpat för att få den frihet vi har idag. Jag har inte tänkt på det förrän nu, men är inte pojken lite lik Alfred?

  • Hej Malin! Trevligt att du blir insläppt på Carolina, ja många dörrar har öppnats i vår avkrok av världen, men inte utan ansträngningar. Bra när de påtagliga hindren för jämlikhet undanröjs, sen återstår väl det svåraste sedan vi bevisat att vi är mer än lika, att kunna tycka om varandra just för att vi är olika.

 3. Reblogga detta på Brittakarolina's Blog.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: