Skrivet av: brittakarolina | 27 november 2013

Vatten en tillgång ? eller gångvägen öster om Folkparksområdet

Östra gångvägen rimfrost kr

I natt har det varit rejält kallt och det är kanske tid att ta upp ett ämne som är angeläget för oss som sakta knallar runt på gångvägarna i centrala Väsby och särskilt då den allra närmaste, den som går utmed Dragonvägen i den smala parkremsan som avslutar Folkparksområdet åt östra sidan. 

Om man går den söderut från Centrum räknat passerar man Hundrastgården på vänster sida, sedan delar sig vägen och en del viker av och in under en ruffig tunnel under Dragonvägen och mynnar sedan på norrsidan av Väsbyhems tvätthus mellan de blå husen.

Östra gångvägen f d häck kr

Hundrastgården bakom en gardin av vad jag tror varit en häck från början med gröna blad av en lönnsläkting och lite närmare marken.

Östra gångvägen under Dragonvägen kr

Tunnel under Dragonvägen

Andra delen av vägen fortsätter och man får Bangolfbanan på höger sida.Östra gångvägen Bangolfbanan

Bangolfen har gjort fint på sitt område och satt ny färg på husen, klippt häcken men på baksidan av kontoret ser det oförändrat ut.

Östra gångvägen bakom Bangolfkontoret kr

Gångvägen avslutas genom ett risigt snår före Veterinärstationen, vägen är inte längre än så men den känns ändå som en skön tillgång. Det lilla lövskogspartet på slutet ser ut att inte ha någon ägare och mitt i röran av sly som fått växa fritt och torniga buskar går en hålväg snett upp mot telestationens tomt. Är det en gammal väg till dansbanan i Folkparken eller kanske från ännu äldre tid, innan senare tiders bebyggelse fanns här?

Östra gångvägen hålväg vart kr

Hålväg vart?

Man lägger inte ner någon större glöd på underhållet av gångvägarna kring Centrum och då blir det som det blir. Det händer att man klipper gräset kring vägen men först då det blivit högt och tjockt, maskinen kastar då ut det klippta över gångbanan och sen får det  ligga där och ruttna, torka eller trassla in sej i barnvagnshjul eller rullatorer bäst det vill förutom att det ser bedrövligt ut. Förra året rensade man bort sly kring hundrastgården och det gjorde att man fick bättre sikt och slapp att överraskas av oväntade möten i mörkret. Det blev ett lyft och vi sa, hurra. Men årsskott fyller fort igen tomrummen, så även om växtligheten anses som  ”naturlig” så mår den bra av att vara hållas efter.

Är vatten en tillgång ?

Då man siktar Bangolfbanan händer det, om det är vår, sommar eller höst att det kommer vatten ur slänten utanför golfbanans häck, en KÄLLA?

N Källan

Källor finns utsatta på kartan men jag har inte hittat den här och inte heller har jag hört någon gammal Väsbybo  beskriva den. Vattnet uteblir när sommaren är torr och varm, men så fort torkan är över är strömmen där. Det går att kryssa mellan rännilarna så man behöver inte bli helblöt, kanske är det därför den inte utgjort någon större huvudvärk för Parkavdelningen.

Östra gångvägen källans flöde kr

Men så fort det fryser på, som i dag,  blir det is av vattnet som bara fortsätter att rinna till och efter en tid har det bildats svallis över hela gångvägen och då är det inte nådigt att ta sej över. Broddar – ja men på den knögliga svallisen fäster de inte alltid så bra och det kommer människor som inte är förberedda, inga isvarningar utfärdas och med aningen lite dålig balans ligger man där.

Sju vintrar har vi nu forcerat varierande mängd isbark på den här gångvägen, ibland är isen ända nere i tunneln under Dragonvägen och vi har hoppats att någon av de gatu – eller parkansvariga skulle råka gå här till fots och börja fundera.  Kan det här vattenflödet göras till en tillgång?  Att samla det till en liten damm eller ett vattenhål och leda utflödet så att det inte okontrollerat rinner ut på gångvägen?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: