Skrivet av: brittakarolina | 22 januari 2014

Växterna sover

De växter som inte frusit ihjäl ute, sover. Rumsväxterna sover också fast med öppna ögon så att säga, om de inte redan torkat ihjäl av värmeledningsvärme och ljusbrist. Förr om åren har jag fört en ojämn kamp mot torkan med hjälp av en luftfuktare, som bolmat ut ånga kring det som skulle överleva vintern och särskilda lampor med ljus på lagom avstånd försökte luras att det var solljus. Ansträngningarna motsvarade inte resultatet så i år finns bara de allra härdigaste växterna kvar, benjaminfikusarna, julkaktusarna och livsträdet. Tre orkdéer från födelsedagar vilar på hylla i badrummet.

Men längtan efter växtlighet sover inte och när den blir alltför påträngande tar man en tur till ett växthus och idag blev det Plantagen i Märsta. Sammanlagt tre parkerade bilar utanför, vi anade att det inte var trängsel där inne. Nu är väl Plantagen inte den mysigaste platsen för växter att hamna på, det är den mest industrialiserade formen av växthandel som kan förekomma i landet. Ibland (under högsäsong) får växterna må riktigt dåligt, varför man missköter levande växtmaterial är lika svårt att förstå som att man kan missköta djur när de hanteras i större mängder. Men januari och ganska nära efter jul är här stilla och man har nog haft tid att vattna.

Vivor i färg kr

Primula, fönsterviva hette en växt som förr alltid fanns tidigt i affärerna på våren, den kunde man få utslag av och jag lärde mig tidigt att hålla undan för den. Den har, trots att det är känt att den kan ge allergi, aldrig upphört att bjudas ut och jag förstår av etiketten i krukan: TOUCH ME, att man satsat på en sort som inte har de förrädiska flimmerhåren som ger allergi. Den lyser upp  i många färgvarianter från vit över rosa till lila.

Där står mängder av Begonior i lysande färger, Kalanchoe, den har också fått nya färgvarianter vi inte sett förr och sen möter vi ett bord med ganska trötta orkidéer och bakom det ett skepp med kaktusar och  det kändes som om de var de rätta växterna för vårt inomhusklimat. 

Småkaktusar kr

 

Svärmors kudde kr

 

Unga ”Svärmors kudde”, de kan bli väldigt stora och med benhårda taggar. Nej det blev inga växtinköp även om jag kände för kaktusarna idag, nu blir det att stå ut i ett par månader av vintersömn med avbrott för en runda till Rappnes oas och en till mandelblommen i Anderssons växthus.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: