Väsbyån är det vildaste vi har på nära håll och varje gång man går utmed den händer något, häromdagen såg man på långt håll att tre träd hade sågats ner inte långt ifrån de bävergnagda stubbarna från något år tidigare, snittytorna var ljusa och alldeles färska. Lite längre fram kom den troliga orsaken. Bävern eller bävrarna har inte gett upp sin önskan att bygga något i Väsbyån för flera rejält tjocka sälgar var avbitna, även det hade gjorts ganska nyligen. Veden i kärnan ser ut som om trädet fått hjälp att välta och kanske har parkavdelningen räddat omgivningen från att få träd över sej, då man går förbi.
När ska jag någonsin få se en levande bäver? När gnager dom, på förnatten eller efternatten, i gryningen?
Nu finns det nästan bara alar och björkar kvar utmed hela ån och de verkar få stå ifred.
Jag tyckte det var mycket vatten i ån när nollan var synlig, nu går ytan upp till tvåan och vattnet strömmar.
Vill man se bäver är nog morgon respektive kväll bästa tiden. För ett par år sedan sågades en al ned vid strandpromenaden på Långholmen på grund av bävergnag. Man var nog rädd för att någon promenerande skulle kunna få trädet i skallen. Numera finns det ett och kanske till och med två bäverbon på Långholmen. Du har inte sett/hört något om en bäverhydda i dina trakter? Väsbyån verkar ju i alla fall vara bättre objekt för uppdämningsbenägna bävrar än de vida vattnen runt Långholmen.
By: bloggarbjorn on 08 mars 2014
at 9:42 f m
Vi kollar stränderna utmed södra delen av ån när vi går ut och det finns lite uppbromsat skräp här och där men annars är kanterna fria från grenar. För något år sedan mötte en kille bävern på en gata nära år, den kanske tog en runda på land förbi kulverten vid stationen och har hydda vid norra delen av ån. Vi glor efter varenda luftbubbla som syns på vattnet. Om nu djuren skulle börja bygga i trakten, skulle de nog genast bli bortsjasade och man plockar ju snabbt bort deras mat. Då har nog bävrar ett bättre liv på Långholmen
By: brittakarolina on 08 mars 2014
at 11:04 f m