Skrivet av: brittakarolina | 23 mars 2014

Växtfibrer

Vårlök kr

Det var en solig lördag, av det stora chockartade snöfallet för ett par dagar sedan syntes bara små rester och det var dags att ta sig till Bergianska för att se utställningen om växtfibrer som man förannonserade i Anderssons Växthus i höstas, nu visas den sedan den 7 mars i Bergianskas Orangeri och fram till den 13 april. Så här har man tänkt:

Fibrer från växtriket håller samman vår vardag. De spinns och vävs till tyger, flätas till hattar och väskor, tvinnas till rep och snören eller stoppas i dynor och täcken. Välkommen till en utställning om växtfibrer i Gamla orangeriet i Bergianska trädgården. 
Livets trådar – smidiga och starka, en utställning om växtfibrer som används i vår vardag. Vilka växter är det som används och varifrån kommer de? På utställningen kan du se levande fiberväxter och utvunna fiber tillsammans med textilier, borstar, väskor och flätade korgar. 
Bomull, lin, jute och hampa är de vanligaste fiberväxterna, men det finns väldigt många fler växter som man kan utvinna fibrer ur. På senare år har klädindustrin börjat använda fibrer från växter som bambu, rami, ananas och kokos. Det är växter som vi kanske inte traditionellt tänker på som fiberväxter. Utställningen belyser också de miljöproblem som kan uppstå vid odling av fiberväxter och vid utvinning av fibrer. 

Utställningen heter: Livets trådar – smidiga och starka, jag skruvar mej lite i efterhand för det låter både ödesdigert och banalt. Sen kostar det 80:- att se samlingen och kvittot kommer från Stockholms Universitet.

En botanisk trädgård är förstås rätta platsen för att visa upp fiberväxter, här kan de exotiska som inte överlever vårt utomhusklimat överleva och man kan driva våra inhemska att grönska och blomma mitt i vintern t.ex gröna storbladiga nässlor, blommande tulkört och knoppande lin.

Nässelfibrer kr

Den etnobotaniska samlingen av fibrer och föremål kommer från Lunds Botaniska Trädgård som tidigare ställt ut den, men i Bergianska har sedan tillkommit det som jag tycker gör  utställningen sevärd och det är små handspunna mängder av garn av olika fibrer upplindat på enkla träklykor, en genial uppfinning. De berättar mycket om fibrerna och de som spunnit dem har både haft roligt och vet nu själva mer om de olika fibrerna än när de började. Tulkört kr

Garn av tulkört

 

Garn av tulkört, den växt som täcker marken på stora områden på Gotland, har jag aldrig lyckats få fram fibrer ur, så nu har jag något att pröva igen.

Bomullsplantor kr

 

Olika bomullsplantor. Det röda repet som ligger och stör på golvet och i alla uppställningar kan tänkas föreställa en genomgående röd tråd.

Brun bomull kr

 

Garn av brun bomull.
Björkprodukter kr Björkprodukter

Vass kr

 

Vass och vassmatta

Halm krHalm

Genom att inte sätta gränser mellan grövre och finare fibrer och olika användningsområden kan alla fibrer få vara med bara de är någorlunda formbara och inte faller sönder när man hanterar dem.Piasava b krPiasava

Lin kr

En liten avdelning med färgning har också tillförts, men ämnet är mycket större än vad man kan tro av det som visas.

För en fiberhungrig person  fanns det mycket att glädja sig åt och men det är svårt att säga vem man vänder sig till. En skolklass i våra dagar skulle vända upp-och-ner på de lösligt utlagda föremålen på nolltid och det är ju genom att känna på materialet i handen man lär sig något. Lokalen är dessutom inte rolig, ett halvgammalt utrangerat växthus som fått en nådatid och där gamla rör och mögliga väggar är i vägen, här ska då intressant material visas, kanske tycker någon att det är charmigt men det är inte rättvist mot det man ställer ut.  Det är tillsammans med  Centrum för modevetenskap vid Stockholms Universitet som Bergianska samarbetat inför utställningen och  kanske svaret finns i den föreläsningsserie man ordnat i anslutning.

Vi tog till slut rundan om Anderssons växthus och en kopp kaffe intill en rosa kamelia och de vita kallorna.

Kalla kr

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: