Det var en solig lördag, av det stora chockartade snöfallet för ett par dagar sedan syntes bara små rester och det var dags att ta sig till Bergianska för att se utställningen om växtfibrer som man förannonserade i Anderssons Växthus i höstas, nu visas den sedan den 7 mars i Bergianskas Orangeri och fram till den 13 april. Så här har man tänkt:
Fibrer från växtriket håller samman vår vardag. De spinns och vävs till tyger, flätas till hattar och väskor, tvinnas till rep och snören eller stoppas i dynor och täcken. Välkommen till en utställning om växtfibrer i Gamla orangeriet i Bergianska trädgården.
Livets trådar – smidiga och starka, en utställning om växtfibrer som används i vår vardag. Vilka växter är det som används och varifrån kommer de? På utställningen kan du se levande fiberväxter och utvunna fiber tillsammans med textilier, borstar, väskor och flätade korgar.
Bomull, lin, jute och hampa är de vanligaste fiberväxterna, men det finns väldigt många fler växter som man kan utvinna fibrer ur. På senare år har klädindustrin börjat använda fibrer från växter som bambu, rami, ananas och kokos. Det är växter som vi kanske inte traditionellt tänker på som fiberväxter. Utställningen belyser också de miljöproblem som kan uppstå vid odling av fiberväxter och vid utvinning av fibrer.
Utställningen heter: Livets trådar – smidiga och starka, jag skruvar mej lite i efterhand för det låter både ödesdigert och banalt. Sen kostar det 80:- att se samlingen och kvittot kommer från Stockholms Universitet.
En botanisk trädgård är förstås rätta platsen för att visa upp fiberväxter, här kan de exotiska som inte överlever vårt utomhusklimat överleva och man kan driva våra inhemska att grönska och blomma mitt i vintern t.ex gröna storbladiga nässlor, blommande tulkört och knoppande lin.
Den etnobotaniska samlingen av fibrer och föremål kommer från Lunds Botaniska Trädgård som tidigare ställt ut den, men i Bergianska har sedan tillkommit det som jag tycker gör utställningen sevärd och det är små handspunna mängder av garn av olika fibrer upplindat på enkla träklykor, en genial uppfinning. De berättar mycket om fibrerna och de som spunnit dem har både haft roligt och vet nu själva mer om de olika fibrerna än när de började.
Garn av tulkört, den växt som täcker marken på stora områden på Gotland, har jag aldrig lyckats få fram fibrer ur, så nu har jag något att pröva igen.
Olika bomullsplantor. Det röda repet som ligger och stör på golvet och i alla uppställningar kan tänkas föreställa en genomgående röd tråd.
Garn av brun bomull.
Björkprodukter
Vass och vassmatta
Genom att inte sätta gränser mellan grövre och finare fibrer och olika användningsområden kan alla fibrer få vara med bara de är någorlunda formbara och inte faller sönder när man hanterar dem.Piasava
En liten avdelning med färgning har också tillförts, men ämnet är mycket större än vad man kan tro av det som visas.
För en fiberhungrig person fanns det mycket att glädja sig åt och men det är svårt att säga vem man vänder sig till. En skolklass i våra dagar skulle vända upp-och-ner på de lösligt utlagda föremålen på nolltid och det är ju genom att känna på materialet i handen man lär sig något. Lokalen är dessutom inte rolig, ett halvgammalt utrangerat växthus som fått en nådatid och där gamla rör och mögliga väggar är i vägen, här ska då intressant material visas, kanske tycker någon att det är charmigt men det är inte rättvist mot det man ställer ut. Det är tillsammans med Centrum för modevetenskap vid Stockholms Universitet som Bergianska samarbetat inför utställningen och kanske svaret finns i den föreläsningsserie man ordnat i anslutning.
Vi tog till slut rundan om Anderssons växthus och en kopp kaffe intill en rosa kamelia och de vita kallorna.
Kommentera