Skrivet av: brittakarolina | 30 mars 2014

Till Tysslingen

Anunds Hög

För tre år sedan råkade vi få se krokusprakten vid Södra Statonen i Örebro. Havet av blommande krokus var så häpnadsväckande färgstarkt, så vi har velat se det ännu en gång. Ska vi försöka att ta oss dit igen och kanske söka upp sjön Tysslingen, där sångsvanarna mellanlandar på sin färd till Sibirien? Det lär vara lika mäktigt som transamlingen vid Hornborgasjön.

Vi kom iväg. Enköping-Västerås har vi åkt många gånger, vi flög lågt enligt Lasse, men vägarna tillåter numera högre hastigheter än förr och det finns just inget att fästa blicken på, då de nya vägsträckningarna dras genom obebyggda områden och inte en stuga är synlig. Strax efter Västerås fanns en skylt till Anunds hög , Sverigees största gravhög och vi behövde ta oss en smörgås, så vi följde skyltarna. B-kursen i arkeologi gjorde sig påmint, vår lärare hade ansträngt sig för att få tillstånd att gräva i högen, den var inte utgrävd då och han lockade oss studenter med hopp om att få vara med om världens seminariegrävning. Vi köade som råttor bakom den kände råttfångaren i Hameln som flitigt spelade på sin flöjt, men det blev inget tillstånd den gången. Och högen har jag aldrig sett. Det är en sevärd plats som är väl omhändertagen med stigar och många sittplatser utplacerade bland fornfynden. Det är inte bara en hög, det är flera och kring dem finns storstenar i anhopningar som inte genast låter sig avläsas. En stege leder upp till toppen av Anunds hög och därifrån har man utsikt och de stora stenarna visar sig vara delar av fem skeppsättningar.

Anunds hög kr

Anunds hög på väg upp kr

Väg upp till toppen på Anunds hög

Anunds hög utsikt från kr

 

Utsikt från toppen av högen

Anunds hög omgiven av en bäck kr

Bäcken som slingrar sig runt området

 

Kase kr

Och en fin kase som inväntar Valborgsmässoafton.

Krokusarna

Vi var mycket nyfikna på krokusarna i Örebro men där hade den stora mängden tröttnat och var i behov av omplantering eller omgrävning, vi hade antagligen sett deras ”final grande” för tre år sedan. Men en liten remsa nära intill den vi minns var ännu livaktig och drog  inte bara oss till sig utan flera med kameror.

Örebro Södra Station c kr

 

Örebro Södra Station b kr

Örebro Södra Station krAtt flera av gräsmattorna var guldgröna av vårlökar och att det tagit många år att sprida  dem är inte lika spektakulärt som de blålila krokusmattorna.

Tysslingen

Efter en del irrande tog vi oss till Rånnesta vid norra änden av sjön Tysslingen och när vi närmade oss såg vi på långt de vita fåglarna dels ute i vattnet och dels på land. En stor flock av kajor hade flyguppvisning och stod för stora lyft och landningar bland svanarna och i de ännu nakna träden runtomkring.

Rånnesta k kr

 

Rånnesta f kr

 

Rånnesta e kr

Rånnesta d kr

 

Rånnesta   e krRånnesta c kr

Alla de här fåglarna såg vi inte, däremot ett par tranor som seglade runt runt utan att gå ner medan vi var där och några kanadagäss i utkanten av svanmängden .

Rånnesta a kr

 

Rånnesta b kr


Svar

  1. Så fina vårbilder! 🙂 Tysslingen besökte vi i fjol vid den här tiden!

  2. Roligt att ni varit där, ligger det bilder ute från det besöket?

  3. Hej igen, jag hittade den, kul att kajorna satt på samma ställe då som nu eller kanske rättare sagt växlade mellan samma sittplatser.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: