Skrivet av: brittakarolina | 17 maj 2014

Mikroblomning på marken och vårklynne

Då vi går på den torra marken som knappast behöver klippas, tittar vi knappt ner på det vi trampar på.p

Marken vi går på kr

Just nu är det mest grönt men det lyser många rosa punkter och en del vita i det gröna och för att se vad det är, går jag ner på knä och där är ett virrvarr av små, små miniatyrer av mer igenkännbara växter som förgätmigej, ärt och en liten näva och sen är det något vitt jag aldrig sett förr. Jag drar upp några och ser att de flesta är inte mer än en decimeter höga.

Mikroblomning e kr

Marken kring huset är omrörd så den består mest av sand och var för mycket länge sedan en strand. Är växterna förkrympta i brist på näring eller är det naturligt små arter? Vilka är det? Med Krok & Almqvists flora kvarglömd i Väsby kan jag inte examinera växterna och den är jag beroende av.

Sparvnäva e kr

Den rosa sparvnävan som fick mej ner på knä, går att hitta bland nävor på nätet bland sina större släktingar,

Småväxterna kr

likaså förgätmigejen och sparvvickern men vad är den vita för en, med små små trattlika blommor, där fingrarna är för stora för att greppa så smått och än mindre kunna räkna ståndare. Gick inte ens med förstoringsglas.

När jag försökte fånga den på bild var den som nattglimen, den skickar ut eget ljus och allt på bilden blir skarpt utom blomhuvudet som blir vitsåsigt. Jag glömmer alla de små natelika stjärnblommorna och pyttedraborna och vill bara veta vad den vita heter. Den är så tydligt delad i två från nedersta delen av stjälken och sen delar den sig i två ända upp till blomhuvudet som också blir två.

Jag ringer Annie, som har en ”hemlig” trädgård med en rik blomning i en uthuggning i den täta strandskogen och hon har både Mossberg & Stenberg och Ursings floror, men ingen examinationsnyckel, så vi får bläddra och jämföra. Jag bläddrar i Mossberg som har minst 600 sidor och Annie slår i Ursing och viker upp en sida och säjer, men kan det vara den här? Jaa där är den – vårklynne !!  Vilket namn, har aldrig hört talas om den, hur kan den heta så? En titt i Mossbergs bok visar en knubbigare variant av växten men allt stämmer. Växer på sandiga gräsmarker, gärna vid kusten, kan ätas som sallat – vårsallat. Ja då får man nog hålla på en stund om man ska få ihop till en portion.

Jag blir helt upprymd av att ha sett en ”ny” växt och när jag pratar med Karin senare, måste jag förstås berätta. Hon slår under samtalet upp växten och säjer: Jahaja, det är machesallat, den säljer dom i plastpåsar ungefär som ruccola, den är mild och god, den har jag haft ibland. Jag landar med en duns.

Vårklynne b kr

Men kameran ser vad ögat inte uppfattar, blomman har tre ståndare och i floran anges färgen blå, det gick inte att uppfatta i verkligheten. Men namnet, vad betyder det? SAOB har inte vårklynne eller klynne men däremot klynna och det betyder klyka eller klyvnad, en rad ord är besläktade och handlar om den typiska tvådelningen som syns i hela växten.


Svar

  1. Ja tänk vad man upptäcker när man ger sig tid att kika lite närmare. 🙂 ”Vårkynne” har jag aldrig hört talas om men det är ett underbart namn! Tack för fina bilder och ord.

  2. * Det var visst ett ”L” i namnet också! 🙂 Men ändå ett härligt namn.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: