Skrivet av: brittakarolina | 23 juli 2014

Gunnes Gård

Då Väsby byggdes ut i början av 60-talet fanns många fornminnen i och på markerna där gator och hus planerades. De mest synliga var runstenar men också bygravfält och arkeologer grävde ut där det var nödvändigt. Inför nya inflyttare och i kommunens reklam låter man i huvudsak vikingatiden vara vår forntid.

Entrén kr

I ett skogsparti vid Smedby har man byggt en ”genuin” vikingatida bosättning Gunnes Gård för att ge en inblick i hur livet levdes på den tiden. Det är ett kommunalt åtagande med Länsmuséet som inspiratör och med anställda fritidspedagoger som särskilt under varma halvåret ska levandegöra sysslor man tror förekommit under vikingatid. Man riktar sig mest till skolbarn och människor med full rörelseförmåga. Grisar, får, höns och nöt får också bidra till hur man vill föreställa sig livet för 1000 år sedan.

Gångstigens slut kr

Man närmar sig gårdsbyggnaderna på en grusad stig och då man kommer in på gårdsplanen är stigen slut, marken är stenig och man får välja sina steg. Huvudbyggnaden ser ännu nybyggd ut, den första brann ner för något år sedan.

Huvudbyggnaden kr

Härinne finns eldstad, sängplatser och vad man förknippar med rum där alla samlades och höll sig varma, en varptyngd vävstol finns förstås med en illa behandlad varp och garner som kanske samlats under växtfärgningsveckan för en tid sedan.

Inne i storstugan kr

Vävredskap kr

 

Publik kr

Personalens hus med publik på bänken. Dagens hövding är skrudad i orange skjorta.

Gårdens hövding kr

Brödbakning 20 kr kr

Aktivitetsplatser för olika sysslor finns lite varstans,  här bakning.

Hedemorahöna kr

Kring fötterna går höns av en lantras, Hedemorahöns och pickar. En del av dem har en fantastisk skyddsfärg de är gråflammiga som äkta gråsten.

Hedemoratupp b kr

Hedemoratuppen.

Getabocken b kr

Den nyfikna och sällskapliga getabocken ville ut ur stängslet.

Får och nöt kr

I en hage med sol och skugga gick får och ett par Highland Cattle-kalvar och betade. Fåren var inte klippta och den bruna liggande kalven såg ynklig ut.

Highland Cat kr

Vad representerar djuren på den vikingatida gården?  Är de dragplåster för att infånga barns intresse? Ska de ge mysiga bilder och liv åt arrangemangen? Gör de den vikingatida djurhållningen trolig? Som avsikt med djuren säger man att förutom att de ska vara trevliga att se, ska de beta och hålla området öppet. Vem avgör hur djuren mår? Som f.d muséiguide på Eketorps borg med många inlånade djur vet jag att de kan må mycket dåligt utan att någon dyrbar veterinär tillkallas.

Man kallar Gunnes Gård en genuin anläggning men personalen är bara utklädda, när de kommer hem efter arbetet lever de efter nutida krav, de duschar och håller sej rena och tar mediciner för åkommor som hade dödat dem om de levt på vikingatid. Djuren däremot är statister utan val.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: