Skrivet av: brittakarolina | 17 januari 2015

Hur går man?

Hur hittar jag till Växjöbussen om jag kommer från Arlanda? eller tvärtom? För att orientera mej lite om vägen jag stakat ut för ett par besökande utlänningar, gjorde jag en utflykt för att se om jag klarade av det själv. Efter att ha blivit ett med bilen under ett antal år, har alla andra transportsätt fått utvecklas i fred, vi har inte lagt oss i vare sig hur man betalar eller hur mycket och med vad. Men vi vet genom hörsägen att det går bussar till ställen man inte når med tåg.

Efter att ha gjort ett försök att förse våra besökare med biljett i förväg på Arlanda Express började jag fatta att jag kom som en relikt in i en ny tid som helt rusat ifrån mej. Du måste ha deras mobilnummer så vi kan skicka ett SMS med biljetten. Jamen..

DSCN2591

Jag avstod från att åka själv, kollade om nedgången var synlig och det var den. Nästa ställe var ankomsten till Centralen och där blev det en lång vandring, där det gällde att sikta rakt fram och inte frestas att avvika och gå ut på stan.

DSCN2602

Det här är en biljettautomat på perrongen.
DSCN2596

DSCN2595

In i värmen på Centralen och till höger uppför en rulltrappa, däruppe ska bussarna finnas.

DSCN2609

DSCN2585

DSCN2611

Oj högt i tak !

DSCN2580

och var är bussarna? På samma plan fanns många utgångar ”gater” men de såg ut som till flygbussar, aha det är här dom kommer, men var är alla andra bussar? Måste till slut fråga.Det är rulltrappan upp rakt fram. Däruppe fanns 18 utgångar med destinationer på en liten skylt över varje. Efter att ha gått två långa korridorer läst på alla de 18 skyltarna utan att hitta Växjöbussen fanns inte en kotte att fråga, bara några trötta enstaka sovande på olika bänkar. Jo innanför ett glas rörde sig en man med mässingsknapp i kavajen, han steg igenom glaset och ropade ” Och vart ska du då?”. Jag letar efter bussen till Växjö. Mannen nappade åt sig mina busspapper och sa, ”jag ska gå och fråga bussledningen” och sen gick han igenom ett glas där det stod endast för personal och efter en evighet kom han tillbaks och sa det är gate nr 17.  Där har jag varit men den bussen går någon annanstans. Namnen på destinationer kan rullas hit och dit och en stund innan respektive buss har avgångstid rullas rätt namn fram på skylten. Jaha.

DSCN2612

Gate nr 17 till höger är det alltså. Vilken tur att jag blev uppfångad, annars hade jag fortfarande undrat.

Hela anläggningen som hänger ihop med Centralstationen är imponerande, har aldrig varit här inne förr, den  är som en flygterminal och man känner sig verkligen som på resa. Hur tar jag mig nu hem till Upplands Väsby igen? Väl ute i luften är utsikten måttligt lustig.

DSCN2614

Hotellbygge, Klara kyrkas torn tittar upp lite bakom.

DSCN2618Och där är min ingång, stadshuset försöker göra sig lite påmint bakom det galna påhittet med de sneda spjälorna.

Lite omotiverad är väl den här bloggen, men avsikten är att våra besökare ska kolla och känna igen sej lite när de väl är här.

 


Svar

  1. Inte alls omotiverad, men spännande och väldigt roligt skriven.

    Däremot blev jag så skrämd av allt detta att jag antagligen aldrig kommer att våga mig utanför dörren igen. 🙂

    • Oj Arne, det var ju inte meningen att skrämmas, men jag gissar att det går över. Vad som är trist är att öppet behöva visa hur fullständigt akterseglad man blivit och hela tiden speja efter någon att fråga. Och nu finns det aldrig någon äldre att fråga, alla är unga med ljusa röster och som tittar troskyldigt på en och sen dröjer aningen med svaret och säjer ”hur menar du”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: