Skrivet av: brittakarolina | 05 februari 2015

Februarigrönska

Oftast skriver man om grönska när det är något fint man ser och något man blir glad av och då överflödar välviljan. Men idag är det både och.

I Väsby Centrum finns förutom en del krukor med tåliga bladväxter en sorts grön happening. Runt hissen upp till andra våningen reser sig en pelare klädd med gröna växter sedan ett par år. Första tanken då jag såg installationen var, ja det där vissnar väl ganska snart, men ett bevattningssystem har hållit grönskan levande och längre tid än jag anade.Väsbygrönska f krCentret har nyligen bytt ägare, då brukar all ytor göras om, förnyas, och vi vet väl inte hur länge de nya ägarna anser sig ha råd att sköta det gröna, men det är uppfriskande att se grönskan från golv till tak. Det går alltså att inomhus simulera det vi längtar efter hela vintern – frodig grönska.

Väsbygrönska krI huset som är sammanbyggt med Centrum och som innehåller alla vårdinrättningar, äldreboenden, terapilokal, rehab, vävstuga, restaurang och samlingsrum för äldre ensamma fanns från början en vinterträdgård med mängder av träd och gröna växter.

En dag började träden tappa blad och det gröna kroknade trots självvattnande burkar. Var det ingen mer som såg det och vem vattnade? Jag mådde illa av att se vad som var på gång och började söka efter orsaken. Det blev ett snårigt letande, kommunen ägde inte längre lokalerna, husets ägare fick ett namn och de i sin tur hade hyrt ut ytorna till olika hyresgäster, vissa ytor var ingen ansvarig för och vissa visste man inte hur det var med. Vinterträdgården gav väl ingen avkastning, var en belastning och skötseln drogs in. Träden fick stå och dö och där passerade sjuka människor dagligen och måste bevittna döendet. Jag fotograferade och skickade bilderna till kommunens trädgårdansvarige och efter en tid gick de heldöda träden till tippen medan de halvdöda placerades med sina burkar utmed väggen i den långa korridoren där ingångarna till två äldreboenden finns. Vinterträdgårdens ytor är nu ombyggda till mer vinstgivande rum.

Grönska c kr

I korridoren verkade någon ge växterna vatten och de sköt gröna skott och en del kom med blommor, visserligen bara något tofsliknande men, de levde upp för en tid.  Men nu är det slut även här.

Grönska b kr

Grönska e kr

Väsbygrönska g kr

 

Grönska a kr

Är det så att de som har möjlighet att reagera och åtgärda inte bor själva i Väsby utan åker hem efter arbetsdagens slut till en kommun med mer omtänksam skötsel. Varför struntar man i hur det ser ut här och hur det levande missköts?

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: