Haga trädgård som anlades redan på Gustav III:s tid har gått igenom flera händer. Då Birgitta och jag gjorde våra utflykter hit på 40-talet var det Stockholms Stad med stadsträdgårdsmästare Holger Blom som hade arrendet och man odlade blommor till kontor och torg. Vi var måttligt välkomna men man lät oss ändå gå in överallt, ett växthus hade enbart kaktusar, ett hade ett cementkar med en krokodil som låg på diagonalen och vi gick igenom allt som växte för vi var mycket upptagna av namnen på allt som gick att odla på en fönsterkarm.
Nu är här Fjärilshuset och vi har varit här med barnbarnen i olika omgångar och konstaterat hur byggnaderna förvandlats och förvandskats. Barnen har gärna velat se exotiska fjärilar och fulla av förväntan har vi traskat in i det hetaste rummet och när jättefjärilarna kommit fladdrande har barnen kurat ihop sig och försökt skydda sig och velat gå därifrån genast. Besöken har blivit korta. Och vi har sagt, hit behöver vi inte gå flera gånger.
Men idag ville jag se fjärilar och utan att behöva ta ansvar för barnens skräck. En allé av palmer, de flesta levande, ledde till entrén. Föräldrar med barn i mängder var på väg till och från växthusen.
Det är varmt i växthusen, av med ytterkläderna
Konstgjorda blommor för hungriga fjärilar
Två stora blå fjärilar landade på besökare, en del skrek och värjde sig precis som våra barnbarn en gång i tiden medan andra var andlösa. Det är inte fjärilssäsong just nu, så det var inte många i luften och när de satte sig och fällde ihop vingarna blev färgen osynlig.
Måltid på äkta päron
Fjärilshuset har utökat djurbeståndet med fiskar och inte bara koi utan även sådana som biter av fingrarna. En stor ny satsning är Haga-Ocean som handlar om vit-hajen och nu finns här allt samlat man kan vilja veta om hajar.
Vanlig storlek på besökareSen måste man välja grejor i havet av färggranna prylar
Kort med hajar som kommer ut ur pappret eller rör sej då man går förbi.
Nu dröjer det nog ett tag innan fjärilslängtan gör sej påmint igen.
Kommentera